Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Hokus Pokus: Nicholas Arnst goochelt in voormalige thuisstad Brugge

 

‘Gedreven door verwondering’

 

Noem hem geen hype, hij is gewoonweg een fenomeen. Sinds zijn elfde heeft Nicholas Arnst nachtenlang op zijn kamer zitten oefenen om zich tot de beste goochelaar van België te ontpoppen. Oefenen doet hij nog steeds, maar de bevestiging is er al: voor 34 shows mocht hij al het bordje ‘Uitverkocht’ uit zijn hoed toveren en dat zal voor zijn performance op donderdag 6 april in de Stadsschouwburg van Brugge, de stad waar hij zijn jeugdjaren doorbracht, niet anders zijn. Goochelen is geen lachertje, meneer, het is een Arnstige zaak!

Nicholas Arnst werd geboren in Saoudi-Arabië, maar hij bracht zijn tienerjaren door in Brugge waar hij school liep aan het Sint-Leocollege, Hemelsdale, het Sint-Lodewijkscollege en VHSI Sportschool. Op een feestje bij vrienden van zijn ouders zag de twaalfjarige Nicholas een goochelaar aan het werk die hem uitermate fascineerde. De verwondering was zo groot dat hij de geheimen van de goochelkunst wilde doorgronden. Zijn kamer in de Ganzenstraat werd zijn oefenterrein om vingervlugge technieken en close-ups aan te leren die elke goochelaar moet kennen om ons met verstomming te slaan. ‘Ik ben op mijn twaalfde beginnen op te treden’, zegt Arnst. ‘Ik dacht dat ik grappig en extravert moest zijn en daardoor deed ik me anders voor dan ik eigenlijk was. Ik merkte al snel dat dit voor mij niet werkte. Het was gewoon niet leuk om de rol van een ander te spelen. Gaandeweg leerde ik mezelf kennen en ontdekken en dat verhaal heb ik verder uitgediept. Daardoor heb ik een bepaalde stijl ontwikkeld waarvan ik denk dat de mensen die wel appreciëren. Mijn psychologiestudies passen ook perfect in het traject dat ik nu aan het afleggen ben.’

Het mag mislukken

Nicholas maakte met zijn fascinerende trucs furore in het tv-programma Belgium’s Got Talent, maar hij strandde in de halve finale. Zijn talent en passie spatten echter van het scherm zodat hij op VTM in 2015 een goochelprogramma kreeg waarin hij tal van Bekende Vlamingen verbaasd achterliet. Nu toert Arnst al maanden door Vlaanderen met zijn show ‘Echt’ en mag hij op 6 april zijn beste kunstjes tonen in zijn voormalige ‘thuisstad’.

EXit: Hoe is je show opgebouwd?

Nicholas Arnst: ‘Mijn show is het resultaat van jaren oefenen en werken. Het is deels autobiografisch: ik vertel van waar ik kom tot waar ik nu sta, gedreven door mijn verwondering. Dat is trouwens een centraal begrip door het hele verhaal. In de zaal staat een groot scherm waar alle kleinere acts voor iedereen goed te volgen zijn. Een cameraman brengt alles mooi live in beeld.’

EXit: Interactie met publiek is voor jou zeer belangrijk?

Nicholas: ‘Absoluut. Ik wilde dat de show in lijn lag met wat mensen op televisie te zien krijgen. Het moet dezelfde ervaring geven. Ik stap op mensen af en ik leen voorwerpen van Hen. Mijn show is interactief en het gebeurt vlak onder je neus! Ik goochel altijd live, maar nu staan er nog camera’s op me gericht die alles volgen. Het geeft me een kick om voor zo’n groot publiek op te treden. Je moet ze kunnen boeien en raken. Als dat lukt, dan zorgt dat voor een fantastisch gevoel.’

EXit: Komt er veel improvisatie bij kijken?

Nicholas: ‘Zeker, dat is een heel belangrijk element in de show. Er doen zich situaties voor waarvoor je op je improvisatietalent aangewezen bent. Je bent deels afhankelijk van de mensen die soms andere keuzes maken. Vaak angstaanjagend, maar veelal levert het ook de leukste situaties op.’

EXit: Heb je een plan B als er iets misloopt?

Nicholas: ‘Ik ben afhankelijk van mijn improvisatie, maar mijn houding is dat het mag mislukken. Ik beschouw het ook als een experiment. Ik weet op voorhand nooit of het resultaat goed zal zijn, maar dat houdt het ook spannend. Als het anders verloopt dan gehoopt, dan is het maar zo. Dan moet ik dat maar aanvaarden. Ook in de andere richting werkt het en dan worden de trucs nog leuker. Je mag sceptisch zijn en je moet kritisch zijn. Als je alles gebruikt om het te ontcijferen en mijn truc lukt, dan is het pas verwonderlijk. Gebruik je hersenen maar en probeer het voor mij moeilijker te maken!’ (ADC)

http://www.nicholasarnst.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: