Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Schrijfexperiment leidt naar ‘de ultieme West-Vlaamse roman’

 

 

De Damse uitgeverij Zorro, initiatief van de Brugse ex-commissaris Guido De Ville, pakt(e) uit met een gewaagd plan: 25, soms heel diverse, ‘auteurs’ samen aan één verhaal doen schrijven. Eindpunt, volgens de uitgever, is ‘de ultieme West-Vlaamse roman’. Een zwaartillende ambitie.

Alleen de titel is al een verhaal op zich: ‘De dag dat Emmanuel Dedeckere, heer van stand, in Brugge begraven werd’. Extreem lange titels hebben wel iets, en deze doet denken aan de monsterhit die The Hollies ooit boekten met ‘The day that Curly Billy shot down Crazy Sam Magie’. Het andere extreem bestaat ook. Zo schreef Tsjechov schreef het kortste verhaal ooit: ‘Een man verzamelde één miljoen postzegels, ging erop liggen en schoot zich dood’.

Van de 25 ‘auteurs’ werden er 23 ‘geloot’. Het startersverhaal werd toevertrouwd aan ex-Knackjournalist Pierre Darge, de afsluiter aan ex-burgemeester Patrick Moenaert. De overige 23 werden gekozen uit kandidaturen uit de hele provincie.

Darge steekt er met zijn hoofdstuk ‘De stille passant’ meteen vaart in, waarna de overige ‘schrijvers’ moeten aanhaken en de story nieuw leven inblazen. Enkele ‘bekende’ namen moeten de structuur schragen: naast Darge en Moenaert zijn dat ex-schepen Yves Roose, Greet Verleye (ex-perschef Stad Brugge) en Nico Blontrock (Radio 2). Uitgever De Ville had er graag (zijn) vriend Pieter Aspe bijgehaald, maar diens uitgever lag dwars.

‘Een spielerei’, zo omschrijft Yves Roose het eindresultaat. En zo lijkt het ook. De auteurs hebben er duidelijk plezier aan beleefd, maar daarmee alleen lever je nog geen consistent verhaal af. Gelijkaardige voorbeelden van dit soort boeken ken ik niet, waardoor het boekje zich wellicht als verzamelaarsitem aanprijst. De echte eindredactie moet de lezer er wel zelf bij bedenken. (LF)

De dag dat Emmanuel Dedeckere, heer van stand, in Brugge begraven werd, uitgeverij Zorro. Verkrijgbaar in de Brugse boekhandels.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: