Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een nieuwe Republiek in de steigers

Foto Femke Den Hollander

 

Het is dezer dagen in de Sint-Jakobsstraat uitkijken ter hoogte van De Republiek. Werfhekkens verraden hier een groot architecturaal project dat De Republiek, ooit het Brugse Concertgebouw, een geheel nieuwe aanblik moet geven. De ingrijpende werkzaamheden verhinderen echter niet dat zowel het café als cinema Lumière blijven functioneren. Voor elk probleem is blijkbaar een oplossing. De man die deze bouwkundige metamorfose namens uitbater De Korrelatie moet coördineren, is Bart Geernaert. Zo geschiedt.

Korte adempauze

De verbouwing verloopt in fasen. Vandaag wordt hard ingezet op de verbouwing van het (aanpalende) conciërgegebouw. De organisaties die tot voor kort hier onderdak vonden (zoals Lessen in het Donker, tapis plein en De Korrelatie), resideren nu tijdelijk in het Tolhuis op het Jan van Eyckplein. Mettertijd moeten hier creatieve startups en culturele organisaties een plekje vinden.

Vanaf mei verschuiven de werkzaamheden naar het middengebouw waarbij zowel het café als het restaurant een volledige make-over krijgen. Het oorspronkelijke dak, ooit opgegaan in vlammen, wordt nu terug opgebouwd zoals het honderd jaar geleden eruitzag.

Sluiten?

Ook tijdens de grote verbouwingswerkzaamheden sluiten café en cinema de deuren niet. Integendeel, want van half mei tot half oktober zorgt De Republiek voor een pop-up op het tuinterras. De verbouwing van Hof de Plaisance (kant Naaldenstraat) laat immers toe om te functioneren als een klein café-restaurant. Van hieruit ook wordt het tuinterras bediend. Sluiten? Toch wel, vanaf 2 mei gaan de deuren eventjes dicht, maar op 16 mei zwaaien die alweer open. Vanaf half oktober zal het geheel vernieuwde café-restaurant de deuren openen.

De Republiek vroeger

De verbouwing is overigens de aanleiding voor een tentoonstelling over het verleden van De Republiek. Er worden affiches van concerten, lezingen en debatten getoond, zaken die plaatsvonden tussen pakweg 1830 en vandaag. Zelfs aan de buitenkant van het gebouw wordt geschiedenis getoond middels een foto-tijdslijn. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: