Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

URB: stedelijke creativiteit in ‘grootstad’ Brugge

 

Van zondag 2 tot en met zaterdag 9 april vindt de tweede editie van het Urban Art Festival – kortweg URB – plaats in Het Entrepot. Zeven dagen lang laat creatief Brugge er een glimps zien van het invloedrijke stedelijke leven. URB denkt niet in hokjes en brengt lokale kunst in al zijn facetten.

 

‘De insteek van het festival blijft onveranderd’, zegt Wannes Fremaut, inhoudelijk coördinator van Het Entrepot. ‘URB focust op de stedelijke creativiteit die leeft in ‘grootstad’ Brugge en geeft lokale artiesten een platform om uit te pakken met hun talenten.’ Volgens Fremaut wordt deze editie van URB echter in een nieuw jasje gestoken. ‘Vorig jaar werden de meeste voorstellingen gehouden in de mobiele cultuurzaal Belgiek, het ex-lunapark dat tijdens het festival halt hield op het plein. Ditmaal hebben we geopteerd om onze grote zaal volledig te transformeren met een boksring als centraal podium.’

De Ronde

Het startsein van URB wordt gegeven op zondag 2 april om 11 uur op de Grote Markt met een fietstocht richting Het Entrepot. Toevallig start net op dat moment ook de Ronde van Vlaanderen voor het eerst in Antwerpen. De deelnemers van de ludieke proteststoet kunnen achteraf genieten van een pistolet tijdens het bekijken van de koers. ’s Avonds is er bovendien een vertoning van de wielrennersfilm Ventoux, ingeleid door één van de acteurs, Bruggeling Bram Verrecas.

Maandag staat URB in het teken van het gesproken woord met onder meer komedie en een eigenzinnige lezing over wetenschap gebracht door televisiegezicht en zelfverklaarde nerd Lieven Scheire. Dans Dichter Dans sluit de avond af door literaire zielen en muzikale talenten samen op een podium te laten jammen. Dinsdag is dansdag met enkele workshops en demo’s en op woensdag palmen de vrouwen het podium in met tal van optredens. Diezelfde dag worden bovendien twee afleveringen van de zesdelige documentairereeks LeFtO – In Transit vertoond, in aanwezigheid van regisseur Kurt de Leijer. De diverse line-up op donderdag wordt verzorgd door het dj-collectief Team DAMP.

 Commarocks

Vrijdag slaat URB de handen in elkaar met jeugdhuis Comma, huisgenoot van Het Entrepot, voor de afsluitavond van het jaarlijkse muziekconcours Commarocks. De bekendmaking van de winnaar zal gepaard gaan met optredens van onder andere Dijf Sanders, Soviet Grass en Rheinzand.

De laatste dag van URB start met de kinderfuif Teach’m Young, waar ook kinderen de platen zullen draaien. Daarnaast vindt bovendien een ingetogenere versie van MARKT! plaats, een platform voor jonge makers om hun creaties voor te stellen en te verkopen. ‘s Avonds wordt samen met Cactus Muziekcentrum gezorgd voor een feestelijke afsluiter van URB 2017. (LDD)

 URB vindt plaats van zondag 2 april tot en met zaterdag 9 april in Het Entrepot, Binnenweg 4, 8000 Brugge. Gratis toegang. Meer info en volledig programma: http://www.urb.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: