Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Theater Melanie speelt Sugarbaby in zaal Daverlo

Foto EDM

‘Theater moet ernstig zijn, zelfs de komedie’

 Brugge telt heel wat theatergroepen die jaar na jaar het publiek de zalen in lokken. Theater Melanie neemt een eigen plek in binnen dat landschap. Het gezelschap brengt maatschappijkritisch theater met een boodschap en mag dit jaar tien kaarsen uitblazen. EXit sprak met bezieler Marc Reynaert.

 EXit: Hoe is het gezelschap destijds ontstaan?
Marc Reynaert
: ‘Ik was meer dan dertig jaar actief als programmamaker en regisseur bij de VRT. Die jaren zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor mijn theater. Ik schreef enkele jaren terug het filmscenario Een jonge vrouw, kon daarvoor rekenen op subsidies van het FAV, maar uiteindelijk kregen we de financiering niet rond. Ik maakte er een toneelstuk van en sindsdien ben ik mij helemaal gaan toeleggen op theater. In 2007 ben ik naar Brugge verhuisd. Het stuk Melanie lag toen op mijn schrijftafel en dat werd meteen ook de naam van het gezelschap.’

 EXit: Theater Melanie heeft een heel eigen filosofie?
Reynaert:
‘Mijn credo is: theater moet ernstig zijn, zelfs de komedie. Theater Melanie wil op haar bescheiden manier degelijk theater maken. We brengen geen vrijblijvende stukken, maar onderhoudend theater, met de nodige ironie en een beetje sarcasme als het moet. Alles draait om maatschappelijk relevante thema’s. Nagenoeg al mijn stukken hebben daarom een open einde. Ik daag het publiek uit om over de inhoud na te denken.’

EXit: Sugarbaby, het stuk van dit jaar speelt ook in op een zeer actueel gegeven?
Reynaert:
‘Vorig jaar trok een artikel rond dit thema mijn aandacht. Blijkbaar werken duizenden studentes in Vlaanderen als sugarbaby. Er zijn er bij wie het puur om luxe draait, maar er zijn heel wat jonge vrouwen die het uit noodzaak doen. Studeren is duur, inschrijvingsgelden worden hoger. Voor onbemiddelde ouders is dit vaak niet evident. In die zin is het stuk een aanklacht.’

EXit: Wat is het verhaal?
Reynaert:
‘Klaartje combineert haar studies met een parttime job in een warenhuis en ze werkt ook in een café. Op een bepaald moment wordt het haar te veel en stort ze in. Ze krabbelt recht en spiegelt zich aan één van haar vriendinnen die al sugarbaby is. In het stuk worden de relaties tussen vier personages uitgespit: de sugarbaby en haar moeder, de vriendin van de moeder en een sugardaddy.’

 EXit: Het spel van de acteurs is cruciaal?
Reynaert:
‘Op het vlak van enscenering ga ik uit van de ‘black box’ of lege ruimte, omdat daarin het spel van de acteurs ten volle tot zijn recht komt. Mijn spelers creëren ook mee op de vloer. Ik schrijf de tekst op voorhand, maar die fungeert als werkdocument. Tijdens het repetitieproces wordt die nog grondig aangepast. Deze manier van werken vraagt om zeer geëngageerde, soepele en gedreven spelers.’  

EXit: Is Marc Reynaert na tien jaar een tevreden theatermaker?
Reynaert:
‘Zeker. Ik kan het theater brengen dat ik echt wil en heb daar een bescheiden, maar trouw en geïnteresseerd publiek voor. Ik kan ook rekenen op een reeks toegewijde acteurs met twee vaste waarden die er al van bij het begin bij zijn: Annette Swimberghe en Rebecca Van Overbeke. Het is jammer dat Brugge geen kamer theater heeft, maar we vinden altijd wel een speelplek. Sinds enkele jaren is dat Daverlo, maar evengoed spelen we op locatie.’

 EXit: Wat met Melanie na het jubileumjaar?
Reynaert:
‘Ik zou ooit graag een stuk maken rond Louis De Potter, een Brugse edelman en revolutionair die een belangrijke rol speelde bij het tot stand komen van de Belgische staat. Hij had de eerste president van België kunnen worden. Ik wil de grote en de kleine drama’s uit zijn leven belichten, maar dat is toekomstmuziek. Schrijven ga ik alvast altijd doen en ook op regisseren staat volgens mij geen leeftijd. Er is wel één voorwaarde: geïnspireerd zijn en dat ben ik nog steeds voor honderd procent!’ (SD)

‘Sugarbaby’, vrijdag 31 maart, zaterdag 1 april om 20 uur, zondag 2 april om 17 uur, Zaal Daverlo, Dries 2, Assebroek, 8 of 6 euro (+60 jaar/-25 jaar) kaarten aan de kassa of via marc.reynaert@theatermelanie.net

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: