Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugse toerisme- en museumcijfers klimmen uit dal

 Dankzij de Triënnale, het driejaarlijkse kunstevenement, was 2015 een toeristisch topjaar. 2016 was dan weer door aanslagen en onrust een rampjaar. Wie de toeristische bezoekcijfers van beide jaren naast elkaar legt, wordt daar niet meteen vrolijk van. Maar, zo blijkt uit een doorgedreven en adequate meetmethode, zowel de toeristische bestemmingen als de musea klimmen uit een diep dal. Zeven van de tien topdagen werden overigens in de recente maand december genoteerd.

 Laten we wel wezen: Brugge blijft een toeristische topper. De binnenstad verwelkomde vorig jaar 6,7 miljoen bezoekers. Dat is nog steeds veel, maar een pak minder dan in 2015. Het voorbije jaar is dan ook tot nader order een annus horribilis , vooral omwille van de aanslagen en ronddolende para’s in winkelstraten. Toerisme-manager Dieter Dewulf is echter overtuigd dat de kentering is ingezet, want zowel de bezoekcijfers voor de dag- als de verblijfstoerist gaan in stijgende lijn. Gerichte publicampagnes in het buitenland missen hun doel niet. Sinds december 2016 noteerde hij een forse toename verblijfsbezoek uit de Verenigde Staten, Spanje en Italië.

Ook het aantal dagrecreanten, uit de dichte en verre buurgemeenten, evolueert sinds het jaareinde in positieve zin. Opmerkelijk cijfer: vooral Torhout, De Haan en Gistel zorgen voor grote aanvoer.

Dagtoeristen, bezoekers die buiten een straal van 20 km rondom Brugge wonen, waren in 2016 met ruim 4,5 miljoen, maar dit is toch een terugloop van 15,1 procent in vergelijking met 2015. Vooral Fransen lieten het afweten, gevolgd door Belgen, Nederlanders en Britten. Ook hier is een keerpunt bereikt: sinds december 2016 stijgt het bezoekcijfer van Duitsers, Spanjaarden, Amerikanen en Italianen. Brugge moet derhalve blijven inzetten op binnenlands toerisme en zeer gericht op buitenlands toerisme. Zeebrugge en de cruises zijn (terug) corebusiness, net als de internationale busverbindingen en de geplande realisatie van een nieuw beurs- en congresgebouw.

Museumbezoek

Als het regent in toerismeland, dan druppelt het in de musea. Eind 2016 tikte Brugge af op net geen 800.000 bezoekers, een riant cijfer, maar desondanks 150.000 minder dan in 2015. Hier noteren we slechts twee groeiers: het Sint-Janshospitaal en de Gentpoort. Het Sint-Janshospitaal, het vierde meest bezochte (Brugse) museum, scoorde hoog met 48.604 bezoekers voor het succesvolle De Heksen van Bruegel. De Gentpoort verviervoudigde zijn matige bezoekcijfers, geheel te danken aan een installatie uit de Triënnale. De absolute bezoektopper blijft het Belfort. De lichte terugloop is te wijten aan het beperken van het aantal bezoekers omwille van de veiligheid. Dat gold ook voor museumtopper twee, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar renovatiewerkzaamheden plaatsvonden. Overigens lopen de Brugse museumcijfers bijna parallel met deze van gelijksoortige tentoonstellingen elders te lande. Bij de Brugse privémusea horen we een zelfde verhaal: een pestjaar achter de rug, beterschap in zicht. (LF)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: