Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Black Swan Gallery: ‘Onderliggende spanning in kunst is interessant’

Foto EDM

 

Binnenkort heeft Brugge er een nieuwe kunstgalerij bij. Kristoff Tillieu en Lieve De Cuyper doopten hun initiatief Black Swan Gallery, een verwijzing naar de beruchte zwarte zwaan die enkele jaren geleden voor heel wat oproer zorgde. Als vreemde eend in de bijt wensen zij het net iets anders aan te pakken dan het gevestige aanbod. Van zaterdag 4 maart tot en met zondag 2 april vindt hun eerste tentoonstelling Transruptie plaats. Samen met curator Els Wuyts werden er vijf kunstenaars uitgenodigd om hun werk te etaleren.

 Het atypisch gerenoveerde herenhuis in de Langerei 24 is van buitenaf niet wat het lijkt. Vier jaar geleden kochten Kristoff Tillieu en Lieve De Cuyper de oude chirurgenpraktijk en toverden het om in een intiem labyrint met afgebakende ruimtes. Voor Tillieu, gepassioneerd kunstliefhebber –en verzamelaar, werd de invulling van die ruimte als nel duidelijk. “De neiging om mijn voorliefde voor kunst met de buitenwereld te delen, werd na al die jaren steeds groter en daar dit pand zich hier uitstekend toe verleent, kan ik deze droom nu ook werkelijk waarmaken.”

EXit: Het uitgangspunt van Black Swan Gallery ligt niet op commercieel niveau. Waarop richten jullie zich dan wel?

Kristoff Tillieu: ‘Wij willen hedendaagse kunst tonen waar we zelf achterstaan, werken die volgens ons de kans moeten krijgen om getoond te worden. Aangezien wij beiden een beroep uitoefenen die losstaat van de galerij hebben we die vrijheid om, samen met een curator, los van commerciële criteria een tentoonstelling samen te stellen die gewaagd en verfrissend is.’

EXit: Els Wuyts cureert jullie eerste tentoonstelling. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

Tillieu: ‘Sowieso vond ik het noodzakelijk om me voor dit project te laten omringen met mensen die solide kennis in kunst hebben. Els heeft die achtergrond, ze is ook één van de curatoren voor de volgende Triënnale in Brugge. Ondertussen kennen we elkaar al een tiental jaar en wou ik al langer eens met haar samenwerken, dus bleek Els een logische keuze.’

EXit: De tentoonstelling heet Transruptie. Wat mogen we verwachten?

Tillieu: ‘De titel is een samentrekking van de termen transitie en disruptie. Transruptie behandelt het transformatieproces dat ontstaat uit het doorbreken van bestaande denkkaders. Het in vraag stellen van de vertrouwde gedachtepatronen komt sterk aan bod in de geselecteerde werken die we zullen tentoonstellen. Kunst hoeft voor mij trouwens helemaal geen antwoorden te geven, het is net die onderliggende spanning wat het interessant maakt. In dat opzicht zijn de vijf kunstenaars die Els en ik uitgenodigd hebben dan ook personen waar we volledig achterstaan en die volgens ons meer dan de moeite waard zijn om een plek in Black Swan Gallery te krijgen.’ (LDD)

De tentoonstelling Transruptie, met werken van Fia Cielen, Femmy Otten, Kostas Synodis, Nathalie Vanheule en Jan Van Oost, loopt van 4 maart tot en met 2 april, elk weekend van 14 tot 18 uur en op afspraak. www.blackswangallery.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: