Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Hendrik Lasure demonstreert zijn veelzijdigheid

Foto Matthias Desmedt

Op 25 maart presenteert Theatercollectief Hof van Eede in De Werf zijn nieuwste productie, ‘Vanish Beach’. Een stuk dat om meer dan één reden de interesse prikkelt: de hoge actualiteitswaarde, want handelend over mensen die wegens de politieke situatie in hun vaderland gedwongen in ballingschap zijn gegaan; èn de belangrijke inbreng van onze stadsgenoot, pianist Hendrik Lasure.

EXit: Jij schreef de muziek voor deze voorstelling. Verwerk je daarin bestaand materiaal of is het een geheel nieuwe score geworden?

Hendrik Lasure: ‘Voor deze voorstelling heb ik een hoop nieuw materiaal geschreven, en uiteindelijk is alles wat ik speel gecomponeerd voor de voorstelling. Het is een combinatie van kleine pianominiaturen die op de grens van tonale en atonale muziek liggen, en liederen die ik schreef op tekst van Franz Kafka, dewelke ik ook zing tijdens de voorstelling. Voor mij is een groot deel van de voorstelling improvisatie. We hebben met Hof van Eede naar een manier gezocht om mij als pianist te integreren in het gesprek, waarbij ik de acteurs begeleid, maar evengoed kan onderbreken om zelf ook ‘mijn zeg’ te doen, muzikaal dan weliswaar. Dit zorgt ervoor dat het elke keer een avontuur is en dat we zelf op het puntje van onze stoel zitten.’

EXit: Onlangs vertrouwde je me toe dat je zelf ook een rol speelt in het stuk… 

Hendrik Lasure: ‘Een acteur zou ik mij nu niet noemen, maar de voorstelling gaat over 4 Duitse culturo’s die voor het nazisme vluchten naar Amerika. Daar zitten ze in een hotel, genaamd ‘hotel Abgrund’. In de lobby van dat hotel speelt de hele voorstelling zich af en ik ben de barpianist van dienst. In feite ben ik de vijfde balling die het gesprek echter niet met woorden aangaat maar met noten.’ (PJG)

 

Zaterdag 25 maart om 20.30 in De Werf – 050 33 05 29 – www.kaap.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: