Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Blauwdruk voor meer creatieve ruimte

 

Hoe is het gesteld met de creatieve werkruimte in Brugge? Die vraag stelde Het Entrepot eind vorig jaar aan 200 Brugse creatievelingen in het kader van Blauwdruk, het Grote Entrepot-onderzoek naar ruimte voor Brugse artiesten. Wat blijkt? De nood aan betaalbare ruimte is groot.

Het Entrepot wordt regelmatig gecontacteerd door jonge makers die werkplekruimte zoeken. Om aan die grote vraag te kunnen beantwoorden, stelde het jongerenhuis een onderzoek op poten om meer inzicht te krijgen in de effectieve noden. Het onderzoeksproject kreeg de naam Blauwdruk en lokte heel wat reactie uit. Uit de resultaten bleek dat de vraag het aanbod van Het Entrepot ruim overstijgt waardoor de organisatie besloot om de hand uit te reiken naar enkele betrokken partners in de hoop om samen tot een oplossing te komen.

De resultaten van het onderzoek zijn al openbaar gemaakt en werden gebundeld in een Blauwdruk-publicatie, gratis te verkrijgen bij de betrokken organisaties. Enkele conclusies uit het rapport: 83% van de ondervraagde kunstenaars is op zoek naar een nieuw atelier. De voornaamste redenen hiervoor zijn gebrek aan ruimte en te weinig interactie met ander kunstenaars. Maar liefst 91% van de bevraagden kan niet leven van de kunst. Volgens het onderzoek is betaalbaarheid dan ook één van de belangrijkste karakteristieken van een ideaal atelier. Aangezien 75% van de kunstenaars bereid is om een werkplek te delen, lijken gedeelde ateliers alvast een toekomstige trend in Brugge. Het Entrepot zal zich dan ook voornamelijk daarop richten in hun poging om creativiteit een werkplek te geven.

Het initiatief is alvast positief ontvangen. Het Entrepot hoopt dan ook dat Blauwdruk een katalysator kan zijn in de realisatie van ruimte voor creatie en creativiteit in Brugge. (LDD)

___

www.hetentrepot.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: