Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Belmundo dompelt Brugge in zuiders bad

Sherif Hasuna

 

Het festival Belmundo doet van vrijdag 17 tot en met zondag 24 maart even de winterse koude vergeten dankzij een mediterrane mix van onder meer muziek, film en een party met buikdans in de Stadsschouwburg. Niet alleen Zuid-Europa biedt inspiratie, ook de cultuur van Egypte komt aan bod. Daar draagt de Egyptische Bruggeling Sherif Hasuna van Passion for Food (18/3) ook zijn steentje toe bij.

 

‘Met haar betoverende verschijning en bezwerende stem wordt Alsarah beschouwd als de rijzende ster aan de nog maar pas ontgonnen oase van de Nubische retropop. Dit wordt een muzikale trip naar het diepe hartland van de voormalige farao’s’, luidt de beschrijving voor het concert van Alsarah & The Nubatones op zaterdag 18 maart. In de slipstream van dit optreden zal Sherif Hasuna, eigenaar en kok van het mediterrane restaurant Passion for Food (Philip Stockstraat), een workshop geven hoe je Egyptische hapjes kunt bereiden. Ze worden na het concert opgediend tijdens de afterparty in de foyer van de Stadsschouwburg. Sherif is geboren in Alexandria en kwam tijdens de Golfoorlog begin de jaren 90 naar België. ‘Ik werkte op een Nijlcruise, maar in de toeristische sector was er plots geen werk meer voor ons. Op uitnodiging van familie ben ik naar Brugge gekomen. Ik vond hier meteen werk en leerde in korte tijd de taal, zo werd ik aanvaard. Het was niet de bedoeling dat ik hier zou blijven, maar ik bouwde in Brugge ondertussen wel mijn leven op. Ik krijg veel warmte en liefde van de Bruggelingen. Ik doe alles voor mijn stad. Brugge zit echt in mijn bloed. De stad kan mij nog elke dag verbazen. As ik op reis ga, mis ik Brugge. Brugge is the best!’

Finalist Westtalent 2001

Sherif kijkt uit naar het muzikale luik van Belmundo. Hij is immers ook muzikant (percussionist) en maakte vroeger deel uit van De Boze Geesten, de band met Dr. Dekerpel, Philippe Duthoy, Peter Vangheluwe en Kris Demets die in 2001 finalist was van het provinciaal rockconcours Westtalent. Ze speelden toen semi-akoestische trance-muziek met invloeden uit de wereldmuziek, doorspekt met jazz, blues en soul. Te omschrijven als een psychedelische folkreis van de oudheid tot nu. ‘Nu ben ik niet meer zo muzikaal actief,’ zegt Sherif die in zijn zaak wel nog vaak musicerende collega’s over de vloer krijgt. ‘Een muzikantenbestaan is moeilijk te combineren met een job in de horeca én een gezinsleven. Ik houd van de traditionele Egyptische muziek, gemaakt door gewone mensen. Muziek die vanuit het hart komt, niet vanuit de school. Tijdens mijn workshop zal ik de mensen leren hoe ze oriëntaalse hapjes kunnen maken en welke specifieke kruiden ze hiervoor kunnen gebruiken, maar tegelijk wil ik ook een streepje van mijn cultuur doorgeven. Ze mogen me ook vragen stellen over politiek, natuur of godsdienst. Ik sta open voor hen.’ (ADC)

Info: http://www.ccbrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: