Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Licht- en muziekfestival Are We Here? strikt Brugse wereldmuzikant

Moonlight Matters: ‘Ik sta elke dag op met de woorden: wauw, merci!’

moonlight-matters_matthias-desmet

Foto Matthias Desmet

 

 

Heel binnenkort horen mogen we nieuw werk (een samenwerking met Texas!) van Moonlight Matters verwelkomen, maar eerst gaat Bruggeling Seba(stiaan) Vandevoorde aan de slag met een aantal jongeren om een soundtrack te creëren voor de vierde editie van het licht- en muziekfestival Are We Here?. Dit audiovisueel evenement van Het Entrepot is te zien op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart op de Burg.

Are We Here? is een (multi)mediale verkenning van de culturele identiteit van jongeren en wordt gemaakt door video- en muziekfanaten van 15 tot 26 jaar. De wereldvermaarde dance-artiest, producer en remixer Moonlight Matters werkt hier graag aan mee. Voor de jongeren is het een droom om met deze 35-jarige Bruggelingen samen te werken. Hij maakte al remixen voor onder andere Adele, Lana Del Rey, Mark Ronson, Charlotte Gainsbourg, Goose, Digitalism en Ellie Goulding. Ook voor eigen rekening heeft Moonlight Matters singles op het schap liggen, onder meer met Texas, SX en Gustaph, de leadzanger van Hercules & Love Affair. Dit wordt voer voor een nieuw album dat wellicht nog dit jaar zal verschijnen. ‘Het concept wordt bepaald door Het Entrepot. Daarop plaats ik een skelet waarop we verder bouwen’, zegt Seba. ‘Brugge is mijn hometown. Ik heb al bepaalde klanken in mijn hoofd, we gaan het eerder zoeken in een symfonisch ‘cinematic’ kader met een moderne toets. Bepaalde klankeffecten kunnen we dan perfect synchroniseren met de kleurrijke beelden die op de gevels zullen worden geprojecteerd. Tijdens de opname van dit muziekstuk in mijn studio moeten de jongeren zichzelf zijn. Ik zal ze daarin begeleiden en het beste in hen naar boven halen. Mijn job is ook om de mensen op hun gemak te stellen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het ook deze keer goed zal lukken. Ze moeten zich thuis voelen in mijn studio. Ik voel me vereerd dat ik dit project mag begeleiden. Ze krijgen bij mij de kans om eens in een echte studio te werken en zo een muzikaal ‘product’ van A tot Z tot stand zien komen. Voor een beginnend muzikant is dat proces sowieso heel leerrijk. Eenmaal ik het skelet heb opgezet, zetten we een paar akkoorden in een lichte bezetting op om een sfeer te scheppen. Zo hebben we meteen een beeld waar het geheel naartoe zal groeien. In die structuur kunnen de jongeren hun ding doen. Als componist van de soundtrack sta ik open voor alles: als er iemand een akkoord wil veranderen of toevoegen, is dat geen probleem, zolang het de muziek maar ten goede komt. Hoe meer ze kunnen toevoegen, hoe beter.’

Serieus schouderklopje

Seba Vandevoorde: ‘Mijn opdrachten lopen op verschillende manieren binnen: soms via sociale media, of gewoon via mijn eigen platenfirma. De mensen die mij benaderen, weten wat ik in het verleden al heb gedaan. Ze vragen me dan of ik beschikbaar ben en of dat project me na aan het hart ligt. Ik aanvaard niet alles, maar van bepaalde zaken heb ik wel spijt. Zo heb ik niet aan het debuutalbum van Oscar & The Wolf kunnen werken wegens tijdsgebrek.’

EXit: Is het moeilijk om een creatief proces in je studio te onderbreken voor een optreden?

Vandevoorde: ‘Neen, het ligt in het verlengde van elkaar. Enkele jaren geleden kreeg ik serieuze problemen met mijn schildklier met extreme vermoeidheid als gevolg. Daardoor zit het er niet meer in om elk weekend twee à drie optredens af te werken. Mijn gezondheidsproblemen hebben me gedwongen om de focus te verleggen naar meer studiowerk. Dat is fysisch beter voor mij, al schrijf ik de podia niet af, nu de nieuwe plaat er zit aan te komen. Maar voor een optreden van een uur zal ik niet meer over en weer vliegen naar Singapore zoals ik in het verleden nog heb gedaan. Dan pas pleeg je zware roofbouw op je lichaam. Ik ben halverwege de dertig, ik heb niet meer de bewijsdrang om elk weekend op een podium te moeten staan voor duizenden mensen. Mijn passie ligt nu in mijn studio. Componeren en door samenwerking met mensen mooie dingen creëren. Blij dat ik mezelf in die nieuwe richting heb kunnen oriënteren.’

EXit: Vroeger dus wel?

Vandevoorde: ‘Jawel, in het begin wilde ik me zelf bewijzen. Je hebt dat ook nodig om jezelf op de kaart te zetten. Hoe ouder ik word, hoe minder die drang aanwezig is. Mijn liefde ligt niet in het feit dat mensen me adoreren, maar wel in het schrijven van muziek en mijn muzikale ontwikkeling. Dàt is een oneindige wereld.’

EXit: Met andere woorden: jij hebt een topjob!

Vandevoorde: ‘Echt de max, ja. Ik sta elke dag op met de woorden: wauw, merci! De muziekbusiness is geen branche waar je emotionele en financiële stabiliteit mag van verwachten. Soms verdien je veel geld en soms niets. Soms word je opgehemeld en sta je in alle kranten, soms moet er een jaar later niemand meer iets van je weten. Die rollercoaster moet je incalculeren, maar ik ga elke dag met plezier aan het werk.’ (ADC)

__

 

http://www.hetentrepot.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: