Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

B’Rock zet publiek tussen de muzikanten

 

tristesses_2 

Op donderdag 2 maart ziet de Magdalenazaal er volledig anders uit. Daarvoor zorgen het Gentse barokorkest B’Rock en het scenografenduo ‘De Ruimtevaarders’. Zij concerteren in een ruimtelijk hertekende zaal waarbij het publiek tussen de muzikanten mag plaatsnemen. Opvallend ook: de belichting. Tomas Bisschop, directeur B’Rock, licht toe.

‘Ruimtevaarders werkt aan een alternatieve concertopstelling, waarbij het ensemble, circa vijftien musici, zich op verschillende plaatsen in de ruimte opstelt’, zegt Bisschop. ‘Het publiek neemt at random plaats op stoelen in de zaal, en de musici spelen centraal in een cirkel of verplaatsen zich tussen het publiek. Het programma vertrekt vanuit de bundel L’Estro Armonico van Antonio Vivaldi waarbij één, twee of vier vioolsolisten het voortouw nemen. Deze werken worden geconfronteerd met hedendaagse muziek van Steve Reich (voor drie strijkkwartetten) en Gyorgi Ligeti (waarbij twee groepen strijkers anders worden gestemd). Er is dus niet alleen de luisterervaring die verschilt omwille van de positie van het orkest tegenover het publiek, er is ook de confrontatie in muzikale taal, waarbij toch vele gelijkenissen te horen zijn tussen de 18de en de 20ste eeuw.’

Een andere verrassing is Light Designer Jan Maertens, bekend van samenwerking met dansregissseurs als Arco Renz, Claire Croizé en Meg Stuart. Hij zorgt voor een extra dimensie door een verrassend lichtplan. (LF)

Harmonic Inspirations, B’Rock en De Ruitevaarders op donderdag 2 maart (20 uur) in de Magdalenazaal. Info op http://www.bmajor.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: