Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Music Fund: Give music a chance

jan-rachels_ellen-de-meulemeester

foto EDM

 Brugge Plus zamelt muziekinstrumenten in voor conflictgebieden

 Op zaterdag 4 maart opent het Brugse Concertgebouw een dag lang zijn deuren in het kader van een gigantische inzamelactie van (tweedehands en nieuwe) muziekinstrumenten. Deze ingebrachte instrumenten krijgen, dankzij de non-profitorganisatie Music Fund, een nieuw leven in ontwikkelings- en conflictgebieden zoals de Gazastrook, delen van Congo of Mozambique en andere. Initiatiefnemer is (bekende) Bruggeling Jan Rachels, de ex achter Oxfam, Greenpeace en momenteel Testament.be dat fondsen verzamelt voor ngo’s en goede doelen. Deze actie past in het kader van het nieuwe muziekfestival B Major! dat tweejaarlijks in de krokusvakantie zal plaatsvinden.

  EXit: Wat is Music Fund?

Jan Rachels: Het initiatief voor Music Fund rust bij Lukas Pairon, de leidende muzikant achter het ensemble Ictus, wijd en zijd bekend voor zijn producties hedendaagse muziek. Lukas is een creatieve duizendpoot en studeert momenteel aan de Gentse universiteit ‘Over de invloed van muziek in conflictgebieden’. Dat is nu zijn grootste motivatie. Een groot deel van het jaar verblijft hij in de Gazastrook waar hij werkt met jongeren die alleen maar tentenkampen en stenen gooien kennen. Om daar muziek te brengen, il faut le faire.’

‘De werking van Music Fund, een humanitaire organisatie pur sang, heeft hij sinds 2005 uitgebouwd met bescheiden middelen. Zijn initiatief kreeg veel weerklank in de media. Een truck volgeladen met tweedehands instrumenten op weg naar een conflictgebied lokt(e) veel aandacht. Hun hoofdkwartier is gevestigd in Marche-en-Famenne waar burgemeester en bevolking dit project volmondig steunen. Daar worden de instrumenten hersteld alvorens bezorgd te worden.’

EXit: U bent de man achter Testament.be dat fondsen verzamelt die bij goede doelen terecht komen.

Rachels: ‘Ik ben in 2009 lid geworden van de Raad van Bestuur van Music Fund omdat dit initiatief mij geweldig aansprak. Ik heb lange tijd zelf muziek gespeeld in de Koninklijke Scoutsharmonie, waar mijn vader Robert dirigent was. Het groepsgevoel dat je krijgt door samen muziek te spelen is met niets te vergelijken. Daarnaast is Music Fund geen eenzijdig verhaal van ‘wij geven u instrumenten en zoek het maar uit’. De organisatie stuurt mensen naar de conflictgebieden om er instrumenten te leren herstellen. Ook omgekeerd: elk jaar komen 6 à 10 mensen uit die gebieden naar Marche-en-Famenne om er opgeleid te worden in het herstellen en onderhouden van instrumenten. De contacten verlopen meestal via muziekscholen en bijbehorende leerkrachten. Het is zeker geen eenrichtingsverkeer.’

EXit: Is Music Fund een leefbaar verhaal?

Rachels: ‘Music Fund leeft van giften, waaronder die van Testament.be. Voorts krijgt ze subsidies en sponsoring. De werking steunt op een heel klein secretariaat, 2 à 3 man, en dat drukt de kostprijs. In de voorbije periode, van 2005 tot nu, zijn ze erin geslaagd om meer dan 4.000 instrumenten te verschepen naar deze conflictgebieden.’

EXit: Hoe is Music Fund in Brugge terechtgekomen?

Rachels: ‘Het engagement berust bij de mensen van Brugge Plus die mij de vraag hebben gesteld of ze in dit project konden instappen. Zij organiseren de open dag in het Concertgebouw op 4 maart. Men kan er zowel zijn al bespeelde instrument inbrengen of volstaan met een gift. Heel wat Europese muziekhuizen hebben al een gelijkaardig initiatief genomen en de Brugse 4 maart zou de start kunnen zijn van een mooie traditie. Ik ben, als Bruggeling vooral, heel blij dat Brugge zich achter dit initiatief schaart. Het is belangrijk dat de culturele wereld zich inschrijft in dit soort werking. Misschien kan er gedacht worden om iets permanents te doen: een Music Fund Brugge?’

EXit: Instrumenten vertellen vaak een verhaal.

Rachels: ‘Veel mensen die een instrument schenken, hebben daar een verhaal bij. Zo heb ik zelf de saxofoon geërfd van mijn vader die aan het hoofd stond van de Scoutsharmonie. Het hangt thuis op een mooie plek. Ik twijfel nog eventjes, maar ik ga wellicht ook deze saxofoon schenken aan Music Fund. Een tweedehandsinstrument breng je niet naar het containerpark, een tweede leven is een mooie oplossing. Onlangs kregen wij een geheel intacte concertpiano. Die staat nu ergens in Maputo, de hoofdstad van Mozambique.’ (LF)

http://www.bruggeplus.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: