Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Een festival door en voor jongeren’

wout-vandersteene_ellen-de-meulemeester

foto EDM

 Heel binnenkort klopt de krokusvakantie alweer aan de deur en brandt daardoor de onvermijdelijke vraag van veel ouders op de lippen: ‘Wat doen we met de kinderen in die week?’ Het antwoord is simpel: pik eens een film mee tijdens het jaarlijkse Jeugdfilmfestival (JEFF) in Cinema Liberty (Kuipersstraat) vanaf zaterdag 25 februari tot en met zondag 5 maart. Wout Vandersteene werkte al aan tien edities van dit festival mee en staat straks ook weer paraat om de jeugd filmplezier bij te brengen.

‘Dit jaar is het mijn 11de festival waar ik als vrijwilliger aan meehelp. Ondertussen maak ik ook al negen jaar deel uit van de raad van bestuur van het Jeugdfilmfestival. Vrijwilliger zijn bij JEFF is de ideale gelegenheid om een passie voor films te combineren met een superleuke groep vrijwilligers’, stelt Wouter Vandersteene.

 EXit: Vanwaar je passie voor het JEFF?

Wout Vandersteene: ‘Ik ben destijds bij het JEFF terecht gekomen omdat ik tijdens mijn opleiding eventmanagement voor een eindwerk een event moest helpen organiseren. Een medestudente werkte toen al mee aan het JEFF en nam me eens mee naar een vergadering. Daar kreeg ik de kriebel te pakken. Wat dus begon als een opdracht voor avondschool is een passie geworden.

Het is fantastisch om de jeugd in aanraking te zien komen met de betere jeugdfilm. De lachende gezichten als ze uit cinema komen vind ik schitterend! Het is een festival voor en door jongeren, en dat houdt mij dan ook jong.’

 EXit: Wat is jouw specifieke taak in die week?

Vandersteene: ‘Tijdens het festival sta ik in voor de algemene coördinatie van het festival. Dit bestaat uit veel verschillende facetten. Omwille van het feit dat ik ondertussen toch al een tijdje meedraai in het festival ben ik van de meeste zaken op de hoogte en ben ik dan ook het aanspreekpunt voor de vele jonge vrijwilligers die tijdens die week meewerken. Ik zorg ervoor dat elke vrijwilliger weet wat er van hem/haar verwacht wordt en dat ze ook tijdig overal zijn. Daarnaast zorg ik samen met de andere vrijwilligers dat het festival draait en dat eventuele problemen zo snel mogelijk opgelost geraken. Die grote groep jonge vrijwilligers is superbelangrijk om het festival te kunnen organiseren.’

 EXit: Hoeveel tijd spendeer je gedurende die week aan het JEFF?

Vandersteene: ‘In de week van het festival ben ik van ’s morgens tot ’s avonds actief bezig met het festival. Ik ben meestal de eerste aanwezig ’s morgens, en sluit ook ’s avonds na de laatste film als laatste de deur. Ik neem met veel plezier een week verlof om aan het festival te kunnen meewerken.’

EXit: Naar welke films kijk je uit?

Vandersteene: ‘Dat zijn er veel. Onze openingsfilm ‘Storm’ is zeker en vast de moeite waard. Wij hebben de grote première ‘Storm’, want de film komt pas later in roulatie in de andere cinema’s. Voor de kleuters is Molly Monster een echte aanrader. Deze film zal ook live gedubd worden door Riet Muylaert van JackoBond. Nog voor de kleuters is er ‘Solan & Ludwig – De grote kaasrace’, een avant-première van de tweede speelfilm van de populaire animatiefiguren Solan & Ludwig. ‘My First Highway’ opent Cut the Crap, een selectie voor en door jongeren. Brent Vanneste (zanger/gitarist van Steak Number Eight) maakte de muziek voor de film en komt ook na de vertoning een soundscape maken waar het publiek actief kan aan deelnemen.’

‘En dan tenslotte is er ook Si-G, een documentaire over een rapster van 12 jaar uit Molenbeek. Si-G en Omar G brengen na de film ook live het nummer ‘Wat wil je dan’. Een goed gevuld programma, dus.’ (ADC)

  Ook Cultuurcentrum Brugge sluit aan bij het JEFF met op het programma enkele opvallende workshops voor jonge filmfanaten, acteurs en actrices in spé en zelfs stuntmannen. Zie www.jeugdfilmfestival.be en www.ccbrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: