Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Mercedes Van Volcem droomt van een Brugse Guggenheim

mercedes-van-volcem_ellen-de-meulemeester

Foto EDM

Ze wil het zo graag: eens aan bod komen in EXit met haar visie op cultuur in Brugge en een reeks actuele dossiers als dat van het KTA (uitbreiding Groeningemuseum) of haar voorstel voor een Brugse pendant van het wereldvermaarde Guggenheimmuseum. ‘Wij hebben ook een visie op het reilen en zeilen van cultuur in Brugge en na vier jaar mag een en ander wel geëvalueerd worden’, zegt Mercedes Van Volcem. Wij en u benieuwd?

EXit: U schreef in 2012 het boekje ‘De weg naar het stadhuis’. Hoe verloopt die tocht?

Mercedes Van Volcem: ‘Die weg blijft open zeker? Maar ik blijf mij keihard inzetten voor deze stad. Ik voel mij ook geliefd bij de Bruggeling, meer zelfs dan in mijn periode als schepen van Monumentenzorg, een functie die ik nochtans graag heb uitgeoefend. Waar, ik heb geweend bij het afscheid. Nu denk ik dat het publiek nog moest wennen aan het beeld van een jonge liberale vrouwelijke en ambitieuze schepen. Ik had de drang om te vernieuwen, vooral dan in mijn eigen departement. Ik erfde een dienst met een enorme achterstand voor bouwdossiers, maar ik heb die kunnen wegwerken. Daar gingen veel inhoudelijke discussies, vooral met toenmalig burgemeester Patrick Moenaert, mee gemoeid.’

EXit: Hoe ziet u de toekomst tegemoet?

Van Volcem: ‘Ik stel vast dat ‘iedereen’ met ons wil samenwerken. Zowel SP. A als CD&V of NV-A. Daarom verwacht ik onze come back. Wij hebben een eigen project voor een Brugge dat moet klaar staan voor de 21ste eeuw. Bovendien staat de teller voor elkeen op nul. Het is de kiezer die beslist wie aan zet is.’

EXit: Doet Brugge profijt met een liberale minister van Cultuur?

Van Volcem: ‘Het is een troef die we zeker moeten uitspelen, maar dat betekent niet dat Sven Gatz cadeautjes gaat uitdelen. Hij voert een evenwichtig beleid en de Brugse culturele wereld is het daarbij niet slecht vergaan. Hij komt ook vaak naar Brugge, zelfs al eens een hele dag om kennis te maken met het werkveld. Ik was er graag bij geweest. Ook voor het Concertgebouw toont hij een ruime appreciatie en heeft hij veel middelen toegekend.’

EXit: Brugge koestert zijn Triënnale(s). U stapt mee?

Van Volcem: ‘Ik was best tevreden over de eerste editie. Ik heb het initiatief dan ook overal verdedigd, al kwam het initiatief van Renaat Landuyt, tot nader order een politieke concurrent. Het publiek bleek ook grotendeels gewonnen voor de zaak. Daarom mag zo’n kunstenfestival zelfs om de twee jaar georganiseerd worden.’

‘Stadsvernieuwing werkt altijd verademend, maar initiatieven als de Triënnale moeten gepaard gaan met dynamiek en beleving. Ik ben een absolute believer. Deze stad presteert al veel op cultureel vlak, maar heeft nog meer niet-benutte potentie. En die moet je uitbaten. Brugge moet meer zijn dan Unesco Werelderfgoed.’

EXit: U pleit voor grote prestigieuze tentoonstellingen. Brugge kiest voor kleine interessante expo’s als ‘De Heksen van Breugel’ of ‘De Kunst van het Recht.’

Van Volcem: ‘Er is niks mis met het organiseren van kleine(re) tentoonstellingen, maar in het licht van de terugval van het toerisme door de terreur, kan een prestigieuze tentoonstelling wonderen doen. Het brengt in elk geval veel volk op de been. Daarom steunen wij het project KTA (LF. uitbreiding Groeningemuseum) voluit, al betreuren wij dat er zoveel tijd is over gegaan. Ik wil echter niet negatief klinken, dat is mijn stijl niet. Ik speel nooit op de man, wel op het dossier, al klinkt dat minder sexy. De vinger op de wonde leggen. Daarom ook hebben wij ons niet gemoeid in de discussie over Brugge Plus. Die werd veel te persoonlijk gevoerd.’

EXit: Brugge als romantische stad, nog zo’n gek ideetje van u?

Van Volcem: ‘Daar werd een beetje lacherig over gedaan, maar ten onrechte. Brugge kan gefinetuned worden tot een van de meest romantische steden van Europa. De troeven zijn er en romantiek rendeert. Het eist hotelbedden, restaurants, verblijven, culturele evenementen. De idee is simpel, maar genereert veel bezoekers. Ik ben echter niet gewonnen voor het elitaire discours, zoals Amsterdam nu probeert. Iedereen moet hier welkom zijn, geen veto’s, geen polariserend verhaal. Toerisme is hier de motor die andere sectoren doet aanslaan.’

EXit: U haalde de krantenkoppen met uw voorstel voor een Guggenheimmuseum op Brugse bodem. En dat in een tijd waarin spektakelarchitectuur op zijn retour is.

Van Volcem: ‘Ja, maar u hebt mijn artikel duidelijk niet gelezen. Guggenheim is vandaag een merknaam geworden en is niet (meer) verbonden aan spektakelarchitectuur. Ik verwijs hierbij naar Venetië waar het Guggenheimmuseum ondergebracht is in een klooster (LF. in het Palazzo Venier del Leonie). Bovendien hebben we hier in onze regio enkele notoire kunstverzamelaars (Van Moerkerke, Vanhaerents…) die hun kunstcollectie zouden kunnen onderbrengen in een Stichting. Tenslotte kan zo’n museum ook met privé-middelen tot stand komen, maar dat is dan weer de liberaal in mij die spreekt. En nu de Finse hoofdstad Helsinki afhaakt voor een Peggy Guggenheimmuseum, kan Brugge in dat gat springen.’

EXit: U hebt ook iets met startende kunstenaars.

Van Volcem: ‘Vind ik belangrijk. Ik hoor te vaak de klacht dat er te weinig aandacht is voor startende kunstenaars, dat ze niet of onvoldoende worden ondersteund. Jonge kunstenaars hebben meestal niet de ruimte, noch het geld, om hun werk zelfstandig te tonen. Brugge telt nochtans een aantal, al of niet tijdelijke, ruimtes waarin ze hun werk zouden kunnen presenteren. Ik denk aan een Maud Bekaert bijvoorbeeld. Kortrijk heeft zo’n steun uitgewerkt. Jonge beginnende kunstenaars kunnen er tegen een laag bedrag een leegstaand appartement huren en benutten als expositieruimte. Vind ik een goed voorbeeld.’

EXit: Slotvraag: wat zou u aanvangen met de fontein-annex-beeldengroep op ‘t Zand?

Van Volcem: ‘Wilt u de recorder eventjes uitschakelen?’ (LF)

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Reactie op “Mercedes Van Volcem droomt van een Brugse Guggenheim

  1. 1 19/02/2017 om 13:57

    Every weekend i used to pay a visit this site, as i want enjoyment, as this this web page conations in fact pleasant funny material too.

    Like

%d bloggers liken dit: