Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een oerknal naar inzicht

ubuntu-cover-1

Hilde Misseeuw werd in 2010 gevraagd om gedurende zes maanden een sojamelkproductie op te starten in enkele Afrikaanse landen. Na amper drie weken kwam het project echter abrupt tot een einde. De sojamelkmachine explodeerde en liet Hilde zwaar gewond achter. In Ubuntu, oerknal naar inzicht schrijft Hilde over haar ervaringen en innerlijke ontdekkingen die ze tijdens haar jarenlange helingsproces verzamelde.

Ubuntu is echter niet haar eerste publicatie. In 2009 bracht Hilde het kookboek De innerlijke keukenreis uit, een creatief resumé van een jarenlang horecaverleden als uitbaatster van De Nisse in Brugge en ’t Oud Gemeentehuis in Waardamme. ‘Kort daarna werd ik totaal onverwacht benaderd door een Belgische firma om een ontwikkelingsproject rond sojamelkproductie op te starten in Afrika’, zegt Hilde. ‘Ik heb toen meteen geëxperimenteerd met het artisanaal verwerken van sojabonen en het resultaat voedde enkel maar mijn enthousiasme. Mijn grootste bekommernis was het technische aspect van de productie, maar men verzekerde mij dat het hanteren van de machine een fluitje van een cent was. Die garantie, gepaard met mijn sociaal engagement, de blijvende zoektocht naar de mens achter de mens, mijn kookpassie, ondernemingszin en drang naar avontuur hebben me uiteindelijk overtuigd om mee te stappen in het project.’

‘Toen ik aankwam in Rwanda was de industriële machine nog niet aanwezig. Het heeft nog twee weken geduurd eer we de productie konden starten. In die periode heb ik kennis gemaakt met de wondermooie Ubuntu-gedachte, een Afrikaanse filosofie over toewijding en relaties onderling met als motto ‘Ik ben omdat wij zijn’. Samen met de jongeren en vrouwen van een lokale coöperatie maakten we sojamelk op artisanale wijze wat fenomenale resultaten gaf. In die Ubuntu-sfeer zijn we met veel enthousiasme aan de industriële productie begonnen. De derde dag liep het echter faliekant af. De sojamelkmachine explodeerde en ik werd zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis in Kigali.’

‘In eerste instantie werd er geopteerd voor een amputatie van mijn rechterbeen, maar een Belgische non stak daar een stokje voor. Jaren later zag ik in hoe belangrijk die beslissing was in mijn revalidatieproces. Indien ik nu zou rondlopen met een prothese had ik vermoedelijk opnieuw een eethuisje uitgebaat, maar dan zou ik mentaal nog steeds stilstaan. Het is net omdat ik nu fysiek stilsta dat ik me geestelijk heb kunnen verruimen en zo heb ik de globetrotter naar mijn ziel ontdekt.’

‘Vorig jaar ontdekte ik in het Pellebos vlak bij mijn huis een bomencirkel. Deze plek, die ik eerder nooit had opgemerkt ondanks mijn dagelijkse wandelingen in het bos jaren voordien, werd mijn spirituele ankerplaats. De acht lindebomen fungeerden als spiegel en steun tijdens mijn helende reis. Uiteindelijk worden we allemaal af en toe gedwongen om op de rem te staan. De redenen verschillen onderling en vaak hebben we het ook niet meteen door, maar de boodschap blijft steeds dezelfde: Sta stil, reflecteer, laat los en verrijk jezelf om dan met een open hart een nieuwe start te maken naar ‘Wij’. En dat is de Ubuntu-gedachte ten voeten uit.’ (LIESELOT DE DEURWAERDER)

www.wubuntu.be, Ubuntu, Oerknal naar inzicht, Hilde Misseeuw, 27 euro. Bestellen online via www.standaardboekhandel.be of via mail hilde.misseeuw@hotmail.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: