Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Veelbelovend muzikaal voorjaar in Parazzar

joeri-hostens_ellen-de-meulemeester-1

foto EDM

Het allereerste echte avant-garde concert ooit in Parazzar (Torhoutse Steenweg in Sint-Andries) was op 22 mei 2011. In Brugge was duidelijk nood aan dergelijke optredens, na de leemte ontstaan door het verdwijnen van jazzclub De Spiegel van wijlen Maurice Vande Vannet. Intussen heeft Joeri Hostens zich als concertprogrammator een heel stevige reputatie verworven. ‘Niet evident’, beklemtoont hij.

Joeri Hostens: ‘In de begindagen was er soms zó weinig publiek voor de optredens dat je de aanwezigen letterlijk op de vingers van twee handen kon tellen. Maar we hebben hard gewerkt aan die opkomst, het is echt niet vanzelf gegaan. En ik zou zeker willen vermelden dat dit alles niet mogelijk zou zijn geweest zonder de niet-aflatende steun van mijn rechterhand, partner in crime en levensgezel Peter Jonckheere. Onze faam als jazzclub schrijf ik toe aan een combinatie van factoren: uiteraard de muziek, maar ook interieur, warmte, geen platte commerciële overwegingen bij het boeken… Een optreden bezorgt me positieve energie, dat is voor mij zuurstof en dus onontbeerlijk. Na afloop ben ik zeer dankbaar dat het enthousiast publiek die nog natrillende ervaring onder elkaar kan delen, niet virtueel, maar live! Hier gaat de aandacht voor 100% naar het muziekgebeuren, vandaar dat ik alle externe storende factoren letterlijk uitschakel. In die speciale sfeer moet het publiek zich een uur kunnen onderdompelen en een trip beleven. En de muzikanten zijn zó dankbaar: de aanwezigen hebben geluisterd! Als krachtfactor zie ik ook: Parazzar kan niet groeien, waardoor de optredens steeds kleinschalig zijn wat de intensiteit groter maakt.’

EXit: In 2016 had je enkele ware publiekstrekkers (TaxiWars, Robin Verheyen NY Quartet): is het dan niet verleidelijk…

Hostens (resoluut): ‘Publiekstrekkers binnenhalen is niet waar ik mee bezig ben, die richting zal ik nooit inslaan: ik zweer bij kleinschaligheid. Dat ik vorig jaar toch enkele aandachttrekkers heb geprogrammeerd, was meer als teaser om het bredere publiek te laten proeven. En om wat we normaal brengen heel even te doorbreken, verstarring te vermijden. Zo is hier onlangs een hiphopparty geweest en wil ik stappen ondernemen om Brihang te brengen. Ik breek graag uit hokjes, niettemin blijft de rode draad voor mijn affiches ontegensprekelijk improvisatie, waarvan het aanbod trouwens steeds groter wordt.’

EXit: Licht je een tip van de sluier wat je in petto hebt voor 2017?

Joeri Hostens: Op initiatief van Johan Huys – een enorme liefhebber van geïmproviseerde muziek – is een Stichting opgericht. Hij was nogal geschrokken door het sabbatjaar qua programmatie dat ik in 2015 heb ingelast en wou zich engageren opdat er een vervolg zou komen aan de concertenreeks. De Stichting bestaat verder uit Arne Deforce, Chris Vervaet en ik. De programmatie in dit huis zal voortaan dus uit twee luiken bestaan: optredens die ik organiseer èn een viertal concerten per jaar door de Stichting aangebracht. Voor het voorjaar heb ik een aantal zeer sterke acts kunnen vastleggen. Op 29 januari Bobby Bradford, Vinny Golia, Bernard Santacruz, Paal Nilssen-Love; op 5 februari Daniel Levin Qtet; op 19 februari Digital Primitives; op 23 april Ab Baars Trio.’

EXit: Wie droom je op het podium van Parazzar te krijgen?

Joeri Hostens: ‘Anthony Braxton! Die man staat aan de wieg van de avant-garde en is voor mij een van de allergrootsten. Mijn vader is er indertijd in geslaagd hem te boeken in ‘De Heidelberg’. Toen ik Braxton daar enkele jaren geleden op Jazz Middelheim over aansprak en vertelde dat ik de zoon ben van Tony, werd dat een heel emotioneel weerzien. Deze topmuzikant naar Parazzar halen, zou voor mij dus zowel een terugkeer naar mijn roots als de kers op de taart zijn.’ (PJG)

 

Zondag 29.1: Bobby Bradford Quartet feat. Vinny Golia

 

bobby-bradford-quartet

foto Chuck K.

Info en tickets: 050/33 55 28

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: