Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Subsidies en toelagen aan verenigingen met 17 miljoen euro gestegen

een-zicht-op-de-kta-site

de KTA-site wordt museumplek

 

Stad Brugge legt onder leiding van schepen van financiën Boudewijn Laloo budgetgewijs een sterk rapport voor. Zo wordt in 2017 niet minder dan 73 miljoen euro geïnvesteerd, wat een stijging betekent van meer dan 17 miljoen euro in vergelijking met 2016. De uitschieter daarin is de 5 miljoen euro voor de aankoop van de site KTA tussen Jakobinessenstraat en Nieuwe Gentweg. Het Groeningemuseum moet hier over enkele jaren haar langverwachte uitbreiding realiseren.

Aan het dossier KTA is nu eindelijk een goed einde gebreid. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen schaarden vrijwel alle politieke partijen zich achter dit aankoopplan, maar de school en het Gemeenschapsonderwijs bleken een harde onderhandelaar te zijn. Nu, vier jaar verder, kan de Stad eindelijk gaan nadenken over de precieze invulling van deze site. Een uitbreiding via de gronden van het Sint-Andreasinstituut bleek niet realistisch, maar de afstand tussen Groeninge en Jacobinessestraat ligt nog net binnen wandelafstand. De site zelf bestaat uitsluitend uit klaslokalen, enkele praktijkruimtes, een speelplaats en een beschermd monument, de Magdalenakapel. Eind dit schooljaar moet de site helemaal verhuisd worden naar de nieuwe campus in de Rijselstraat. Voor het Groeningemuseum is dit een definitieve oplossing voor het probleem van de museumsluiting voor en na topexposities.

In dezelfde lijn ligt de aankoop van de Poortersloge (1,2 miljoen euro), waarvoor sommigen ook een museale functie zien weggelegd. Het Museaal Investeringsfonds krijgt dan weer 3,7 miljoen voor de aankoop van kunstwerken. Voor de herinrichting van de musea en de opwaardering van de infrastructuur wordt 3,7 miljoen euro uitgetrokken.

S.O.S. Brugge?

 Strijdvaardige verenigingen die ijveren voor het Brugse stedenschoon trekken geregeld aan de alarmbel. Ze vragen in een recent nummer van Brugge Die Scone zelfs om een interventie van Unesco, een ons bekend verhaal waarmee ook het vorige stadsbestuur te maken kreeg. Nochtans trekt de Stad 9,7 miljoen euro uit voor de opwaardering van het woningenpatrimonium en 6,4 miljoen euro voor restauratiepremies voor Brugse gebouwen. De erfgoedverenigingen stellen hun hoop op de goedgekeurde ‘erfgoedwaarderingskaart’ en op de ‘Brugge Foundation’ die geld inzamelt voor bedreigd en waardevol erfgoed.

De culturele verenigingen

 Op cultuur wordt niet of amper bespaard. De grote slokop is uiteraard Brugge Plus die verantwoordelijk is voor vrijwel elk groot evenement in de stad. Uitschieters zijn Uitwijken (207.000 euro), Wintervonken (130.000 euro), Iedereen Klassiek (20.000 euro) en het nieuwe muziekfestival B-Major (50.000 euro). Voor de komende Triënnale trekt men nu al 135.000 euro uit. De Werf en Vrijstaat O., zeg maar KAAP, organiseren het nieuwe literaire festival BRU-TAAL met een budget van 50.000 euro. De absolute seizoenstopper is natuurlijk Benenwerk (160.608 euro) en, niet vergeten!, de druk gesolliciteerde Buurtcheques: 104.500 euro. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: