Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

500 jaar Café Vlissinghe te boek

vlissinghe

In 2015 vierde Brugges oudste café, Café Vlissinghe in de Blekersstraat, haar 500ste verjaardag. Een jaar lang stonden het boeiende verleden en het rijke erfgoed in de kijker. Stamgasten en sympathisanten werkten vol enthousiasme mee aan een waaier van activiteiten, tentoonstellingen en lezingen. Sappige verhalen en vergeten anekdotes werden vanonder het stof gehaald. Lang vergeten albums onthulden unieke foto’s. En nieuw onderzoek bracht minder bekende verhalen van Vlissinghe aan het licht.

Het is van 1986 geleden dat de geschiedenis van ‘Vlissinghe’ in een boek werd beschreven. Toen publiceerde Eduard Trips, volkskundige en stamgast van Vlissinghe, een boek dat vandaag nog altijd een referentiewerk is voor dit stukje lokale geschiedenis: ‘Café Vlissinghe 1515-1985: een eeuwenoude herberg’.

Met de nieuwe publicatie ‘Café Vlissinghe, since 1515’ breien de initiatiefnemers dertig jaar later een vers hoofdstuk aan de geschiedenis van ‘Vlissinghe’. Het feestjaar leverde immers heel wat nieuwe foto’s en prentkaarten op, alsook extra verrassende verhalen en zelfs enkele onverwachte ontdekkingen. De gekende geschiedenis blijft de leidraad. Zes Brugse auteurs (Brigitte Beernaert, Jan D’Hondt…) verwerkten de gekende feiten en nieuwe sporen samen tot zes boeiende essays.

Elke auteur gaat dieper in op de vele boeiende aspecten van het Vlissinghe-verhaal, dat begon in 1515 toen een document aantoonde dat de toenmalige eigenaar ‘tavernier’ was. Komen aan bod: de oudste eigenaars, de stamgasten, het gebouw vandaag, de geschiedenis van de bolbaan, kunst in Café Artistique Flessinghe, het café en de brouwerijnijverheid, de brouwersfamilie de Meulenaere en zoveel meer. Een boeiende publicatie voor iedereen met een hart voor lokale

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: