Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Ontdek een ‘nieuwe buur’ via de Praattafels van Vormingplus

praattafel-brugge

Vormingplus stelt zich tot doel om middels cursussen, lezingen en doe-activiteiten allerhande op een ongedwongen en aangename manier volwassenen persoonlijke, sociale en culturele competenties bij te brengen en hun deelname aan samenleving en cultureel leven te stimuleren.

In het kader daarvan organiseert Vormingplus, samen met de Diversiteitsdienst van de Stad Brugge, en met de steun van Agentschap Integratie en Inburgering, de NT2-scholen en het OCMW, Praattafels waar Nederlandstalige deelnemers anderstaligen helpen om hun Nederlands te oefenen. Zo verhogen hun kansen op integratie, opleiding en tewerkstelling . ‘We dreigen echter slachtoffer te worden van het succes van dit initiatief en kijken dus steeds uit naar nieuwe Nederlandstalige vrijwilligers’, meldt vrijwilliger-coördinator Luc Termont van Praattafel Brugge.

Luc Termont: ‘Brugge heeft in haar geschiedenis steeds een multiculturele bevolking gehad en dit is vandaag niet anders. “Nieuwkomers”, zoals we de personen soms noemen die uit verdere regio’s komen, pikken ideeën van ons op en feitelijk deden wij vroeger en ook nu nog hetzelfde. Net deze veelheid aan contacten heeft ons sociaal en cultureel leven uitzonderlijk verrijkt en ons ook een open geest bezorgd om zelf innovatief te zijn en oog te hebben voor wat anderen aan ons leven kunnen toevoegen. Dit spel van communicatie en uitwisseling onderscheidt ons van extremisme en egocentrisme. De “nieuwe Bruggelingen” vinden hun weg dankzij taalverwerving. De Brugse centra voor volwassenenonderwijs (SNT, Open School en IVO) bieden op permanente basis taalonderwijs aan (“Nederlands als tweede taal”). Om te oefenen wat hen in die lessen aangereikt wordt, kunnen anderstalige nieuwkomers deelnemen aan een Praattafel: een initiatief van Vormingplus waar Nederlandstalige (vrijwillige) deelnemers anderstalige (vrijwillige) deelnemers ontmoeten. Geen les, noch integratietraject: enkel praten over gemeenschappelijke interesses. En dit eenmaal per week, op donderdagavond, in Dienstencentrum De Balsemboom. Ik doe bij deze graag een warme oproep aan stadsgenoten met interesse om Bruggelingen met een andere achtergrond en cultuur te ontmoeten en via eenvoudige gesprekken verder te stimuleren in hun taalkennis.’ (PJG)

praattafelbrugge@gmail.com of 0486 48 58 19 (Luc Termont), op donderdagavond van 19 tot 20.30 uur in De Balsemboom (Ganzenstraat 33, 8000 Brugge)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: