Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bach Academie 2017

jeroen-vanacker__ellen-de-meulemeester

Foto EDM

 ‘Beseffen wij dat Philippe Herreweghe de wereldautoriteit is voor de uitvoering van Bach?’

 Het Concertgebouw draait ook de komende maanden op volle toeren met publiekscijfers die er niet om liegen en menig groot cultuurhuis laten dromen. Dé blikvanger wordt andermaal de Bach Academie (17 – 22 januari), zes dagen Bach in veel smaken en vormen. Artistiek directeur Jeroen Vanacker noemt Philippe Herreweghe dan ook ‘een wereldautoriteit voor de uitvoering van Bach’.

 

 Het was een berekende gok: het jaarprogramma in het teken zetten van Rusland en zijn revolutie van 1917, middels de muziek van componisten als Shostakovich, Tchaikovsky, Rachmaninov en Prokofiev.

 EXit: Een (te) zwaar thema?

Jeroen Vanacker: ‘Het oogt misschien zo, maar binnen de muziek is dit toch een evident thema. De mensen houden van deze muziek. Ik weet dat ticketverkoop niet alles zegt, maar we scoren nu al tien procent beter dan vorig jaar in dezelfde periode. De huidige stijging wijt ik voor een stuk aan dit Russisch gekleurd programma. Het biedt dan wel veel modern repertoire, maar anderzijds zijn er natuurlijk de hits, zoals Tchaikovsky’s Eerste Pianoconcerto dat meteen uitverkocht. Dit is een voorbeeld van een top-100 concert. Iedereen kent het.’

‘Wat mij nog meer blij maakt, is het feit dat de kamermuziek zo goed loopt. Alle concerten vielen enorm in de smaak en liepen vol. Men vertrouwt blijkbaar dit Russische repertoire. Deze muziek is meeslepend en vol passie. Het hedendaagse Rusland hebben we nog niet laten horen, maar dat komt nog. De jonge musici van het Nadar Ensemble brengen vier Russische leeftijdsgenoten naar hier, componisten die studeerden in Moskou en Sint-Petersburg.’

EXit: Wat zijn voor u de hoogtepunten van dit jaarprogramma?

Vanacker: ‘Het seizoen is uitstekend begonnen met Alexander Melnikov en het Eerste Pianoconcerto van Shostakovich. Dat heeft voor mij de toon gezet. Sokolov met werk van Robert Schumann (en zes bisnummers!) sluit daar bij aan en straks komt Alexander Lubimov met drie avondconcerten (21 – 23 april). Je kunt deze figuren met niets of niemand vergelijken, ze vormen een wereld op zich.’

‘Het tweede hoogtepunt was het concert van Anima Eterna Brugge met de jonge gastdirigent Jakob Lehmann die Jos Van Immerseel verving. Jos wilde dit historische moment niet zomaar laten voorbijgaan . Het dirigeerstokje voor de eerste keer doorgeven is toch wat. Hij blijft natuurlijk aan boord met nieuwe producties, maar hij geeft terzelfdertijd jonge talenten de kans om zich te bewijzen. Hierbij slaat hij een generatie over en biedt hij kansen aan twintigers en dertigers. Het publiek genoot van dat moment en reageerde enthousiast op het optreden van een 25-jarige dirigent. Het was een berekend risico dat goed heeft uitgepakt.’

‘Trouwens, ook wij sluiten aan bij die aanpak en zetten in op de volgende generaties van muzikanten. We gaan binnenkort drie jonge gezelschappen, twee muzikale ensembles en één dansgezelschap, voor minstens vijf jaar aan ons binden. Daarnaast krijgen jonge muzikanten de kans om een out-of-the-box-concert uit te werken, een concept dat sterk afwijkt van het reguliere werk.’

EXit: De Bach Academie zoekt dit jaar nieuwe paden op: Bach in jazzland?

Vanacker: ‘Robin Verheyen is een uitstekende saxofonist die aan de slag gaat met Bachs barokke wereld. In 2014 was hij al in klassieke middens te gast in het MAfestival, nu brengt hij zijn kwartet mee (18 januari). Hij schrijft hiervoor een nieuwe compositie, maar laat tegelijk ruimte voor improvisatie. Ik heb het gevoel dat dit concert dus meer naar jazz zal overhellen dan naar klassiek, de dag ervoor komt hij trouwens illustreren hoe dat gaat, jazz en klassiek vermengen. Ben benieuwd.’

‘Er wordt ook gedanst in de Bach Academie, op de Goldbergvariaties. Jazz en dans zorgen voor een nieuw en gemengd publiek. Netjes verdeeld vaak, de ene helft komt voor het klassieke gedeelte, de andere helft voor de jazz of dans.’

EXit: Hoe betrokken is Philippe Herreweghe bij het concept Bach Academie?

Vanacker: ‘Nog steeds heel intens. Ik weet niet of men beseft dat Herreweghe de wereldautoriteit is voor de uitvoering van Bach? Elk jaar opnieuw brengt hij een nieuw repertoire mee, enerzijds, anderzijds biedt hij mee een podium aan jonge talenten als dit jaar Vox Luminis of Olga Pashchenko. Uiteraard heeft Philippe zelf geen tijd om te programmeren, maar we staan erop dat hij achter het gekozen programma kan staan. De keuze van de artiesten gebeurt dan ook in nauwe samenwerking tussen de artistieke teams van het Concertgebouw en Collegium Vocale Gent.’

‘De Bach Academie slaat ook internationaal goed aan. Het is het project dat, geografisch gezien, het meest diverse publiek genereert. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Bach Academie ging toeren, maar sinds 2011 is het festival definitief in Brugge gevestigd. Het Concertgebouw leeft en ademt Bach tijdens die week en Herreweghe weet dat te appreciëren. Voor hem is een weekje Brugge een rustpunt in een bestaan vol reizen en toeren.’ (LF)

http://www.concertgebouw.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: