Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Capriola di Giola: crowdfunding voor Boccherini

bart-naessens-amarylis-dieltiens_ellen-de-meulemeester

Foto EDM

Het barokensemble Capriola di Gioia, gevormd rond het Brugse duo Amaryllis Dieltiens (sopraan) en Bart Naessens (dirigent en Bach-uitvoerder), heeft een nieuwe cd klaar: Bella Immago, met muziek van Scarlatti en Bonocini. Intussen is hun succesvolle crowdfundingproject afgelopen dat moet leiden tot een cd met concertaria’s van Boccherini.

 Capriola di Gioia bestaat tien jaar en profileert zich als een ensemble dat op zoek gaat naar weinig bekende parels uit het barokke tot vroeg klassieke repertoire. Na tien jaar gestage groei zijn ze klaar voor een groots project. Crowdfunding moet deze droom mogelijk maken en daarvoor zijn ze de milde schenkers ‘heel dankbaar’.

Amaryllis Dieltiens: ‘Wij zijn tien jaar geleden heel bescheiden begonnen, puur vanuit de goesting om samen muziek te maken (LF. Amaryllis en Bart Naessens vormden toen al een koppel). We zijn met ons tweetjes begonnen met werk voor sopraan en klavecimbel en de formule sloeg aan. We kregen steeds meer nieuwe opdrachten toegespeeld. Na een jaar hebben we een vzw opgericht en hebben we ons repertoire uitgebreid.’

Bart Naessens: ‘We hebben aansluitend een visie ontwikkeld en een structuur op poten gezet, want alleen goede muziek brengen is vandaag niet meer voldoende. We ontmoetten boeiende muzikanten en de zaak nam uitbreiding. Capriola is zo een mooi verhaal geworden.’

Amaryllis: ‘We zijn oorspronkelijk begonnen met vroeg-Italiaanse muziek en zijn nu geëvolueerd naar de late barok. We namen in 2012 het Stabat Mater van Boccherini op en die cd genoot veel bijval. Boccherini’s Stabat Mater is lange tijd miskend geweest en dat geheel ten onrechte, hoewel het publiek altijd positief verrast werd. Die opnames smaakten naar meer en toen ontdekte ik op een muziekbeurs een onbekende concertaria van Boccherini. Na enig zoekwerk bleek dat er vijftien van dergelijke aria’s bestonden.’

EXit: Een cd opnemen kost geld en levert amper winst op…

Bart: ‘Na tien jaar vonden we dat het tijd werd voor iets groots en daarom gingen we aankloppen bij muziekfanaten en vrienden, middels een crowdfundingproject. Luigi Boccherini, een 18e-eeuwse Italiaanse componist en cellist wordt geroemd om de buitengewone hoeveelheid aan kamermuziek die hij neerschreef. Capriola di Gioia ontdekte echter onbekende doch sensationele concertaria’s van deze lyrische componist voor sopraan en klassiek orkest. Het 10-jarig jubileum vormt de gelegenheid bij uitstek om deze aria’s te vereeuwigen.’

EXit: Is er nog een markt voor klassieke cd’s?

Bart: ‘Het fysieke plaatje, het schijfje, zal grotendeels verdwijnen. Alle klassieke muziek is downloadbaar en daar is een momenteel zelfs boomende markt voor.’

Amaryllis: ‘Je moet opnames maken, ook al verdien je er weinig mee. Integendeel. Nu worden wij wel gesteund door het publiek dankzij een crowdfundingsproject. Die steun varieert van kleine giften tot het uitkopen van een concert. De nieuwe Boccherini-cd verschijnt in het voorjaar, de opnames gebeuren in het Concertgebouw.’

 EXit: De nieuwe cd Bella Immago klinkt heel helder.

Bart: ‘De cd is opgenomen in de prachtige kapel van de psychiatrische kliniek Onze-Lieve-Vrouw in Sint-Michiels. Wij zoeken voor elke cd een Brugse locatie met een uitstekende akoestiek. Opnemen is duur, vooral vanwege het feit dat er heel wat mensen meewerken aan een opname.’

‘Klassieke muziek bevindt zich in een moeilijk straatje. De tijdsgeest zit een beetje tegen en de vrees is reëel dat er nog veel zal sneuvelen. Het loon van een muzikant gaat er steevast op achteruit en dat is een kwalijke evolutie. Toch zijn er nog heel wat bekwame musici die aanvullend lesgeven en dat met heel veel overtuiging doen. Anderzijds ontstaan er veel nieuwe initiatieven, nieuwe creativiteit en ideeën. We beleven een gevaarlijk kantelmoment.’ (LF)

__

Een cd bestellen kan op www.caprioladigioia

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: