Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Verlenging tentoonstelling ‘Axel Ghyssaert, modern wonen in en rond Brugge’ in het Brugse Stadsarchief

02_ghyssaert

 

Wegens grote belangstelling zal de tentoonstelling ‘Axel Ghyssaert, modern wonen in en rond Brugge’ in het Stadsarchief op de Burg verlengd worden tot zondag 22 januari 2017. De expo wordt georganiseerd door het Sint-Lukasarchief in Brussel.

 Architect en stedenbouwkundige Axel Ghyssaert (° Kortrijk, 29 mei 1933) woont al heel lang in de Brugse rand en realiseerde de meeste van zijn projecten in West-Vlaanderen. Tot zijn belangrijkste architectuurrealisaties behoren het penitentiair complex voor 750 gedetineerden te Brugge-Sint-Andries (1980) en de basisschool De Linde met individuele openluchtklassen aan de Brieversweg in Sint-Kruis (1981). Ghyssaert schonk zijn archief in 2010 aan het Architecture Archive – Sint-Lukasarchief vzw. Wetenschappelijk medewerkster Sophie Gentens maakte haar masterscriptie over het oeuvre van deze modernistische architect om daaropvolgend deze tentoonstelling samen te stellen.

Deze tentoonstelling belicht niet het volledige werk van Axel Ghyssaert, maar zoomt in op zijn werk als architect van private woningen. Meer bepaald gaat het om een selectie van twaalf woningen die dateren uit de periode 1960-1975. Zeven daarvan zijn gelegen op het grondgebied van Brugge (voornamelijk in de rand). De andere woonhuizen zijn gesitueerd in Zedelgem, Varsenare, Oostkamp, Torhout en het Waals-Brabantse Bonlez. Zijn meest in het oog springende realisaties zijn onder meer zijn eigen woonhuis met landschapstuin in de Doolhofweg te Sint-Kruis en het huis Van Leynseele in Tillegempark 4 in Sint-Michiels. Dit laatste was tijdens het Openmonumentenweekend opengesteld voor het publiek. Voor de tentoonstelling wordt er voornamelijk geput uit het architectuurarchief van Axel Ghyssaert, aangevuld met stukken uit de bouwvergunningsdossiers bewaard in het Stadsarchief en met beeldmateriaal. (ADC)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: