Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De nieuwjaarsbrief van Jeroen Vanacker, artistiek directeur Concertgebouw

EN / OF

Beste Bruggeling,

En of het hier fijn werken en wonen is, in deze stad op mensenmaat. Die wel eens eivol durft te lopen, maar tegelijk ook heel wat intimiteit biedt. Een stad ook waarin mensen en organisaties elkaar kénnen; een basisvoorwaarde om te kunnen samenwerken, samenleven.

Het wordt een steeds grotere uitdaging in deze gepolariseerde maatschappij, waarin je – meegesleurd door een tsunami aan meningen over honderd-en-één onderwerpen – gedwongen wordt om kant te kiezen. What’s it gonna be boy; yes or no? Links of rechts, voor of tegen, klein of groot? Het referendum zegeviert. Kranten krijgen het festival van opinies en hun wederwoord nauwelijks geplaatst en de restjes goed nieuws worden in journaals verbannen naar de slotminuten, waarna de arena van de duidingsprogramma’s losbarst. Ook op ‘sociale’ media word je binnenin je cocon van gelijkgestemde facebook- en twittervrienden in de competitiviteit van een wij-zij maatschappij geduwd.

Niet alleen is de realiteit veel complexer en fijnmaziger dan een simpele tegenstelling, we worden net het gelukkigst van realisaties ‘over de (partij)grenzen heen’, daar waar vereende krachten in het spel zijn. Die plekken van ontmoeting en ontroering, waar gemeen goed te rapen valt, waar les extrèmes se toûchent, moeten we verder uitbouwen. En net dáár ligt het belang en de noodzaak van kunst en cultuur. Omdat ze mensen minstens tijdelijk bijeendrijven voor een bijzondere gebeurtenis. En dan heb ik het niet alleen over de spirituele ervaring 2.0 die er vaak bij hoort, het gaat me vooral over het ontvankelijk kijken en luisteren, waarbij je er zelf even het zwijgen toe doet. De openheid om te luisteren, naar de ander, naar het onbekende, is een kwaliteit die we moeten versterken. Het praten van mens tot mens, waarbij de gesprekspartner een veel meer gelaagde identiteit krijgt dan het lidmaatschap van deze of gene strekking. Een luisteren dat leidt tot meer ‘en’ dan ‘of’.

En of dit mogelijk is, in deze stad op mensenmaat. Waar Brugse kunstenaars en cultuurwerkers zich het afgelopen jaar bijvoorbeeld engageerden voor het vluchtelingencentrum in Sijsele en ik zelf in het Concertgebouw mocht ervaren hoe een ontmoeting met deze mensen meteen het verschil maakt. Abstracte nieuwsitems vol opwinding worden dan teruggebracht tot hun essentie: medemensen die gewoon willen leven, in veiligheid. Medemensen die ook houden van muziek en verrast worden wanneer ze Siciliaanse barokke melodieën lijken te herkennen. Het gedeelde water van de Middellandse Zee werd plots minder diep.

Ik wens eenieder ook in 2017 dergelijke revelerende ontmoetingen toe, waarom niet tijdens de vele projecten waarbij de Brugse culturele spelers elkaar blindelings vinden. Hoe vaak hebben deze verenigingen al niet de middelen samengelegd om zo – op elkaars schouders geheven – boven de schaal van onze habitat uit te steken. Het muzikale stadsfestival B Major is het volgende ijzer in het vuur, en één project springt daarbij in het oog: Music Fund. Een grootschalige inzamelactie van instrumenten en fondsen steunt de werking in kwetsbare conflictgebieden als Haïti, Gaza en Kinshasa. Muzikanten en scholen krijgen er instrumenten en opleiding, zodat ze met hun muziek kleur toevoegen aan sombere dagen en met vernieuwd zelfvertrouwen hun omgeving verder kunnen opbouwen.

Wat ik voor het nieuwe jaar wens? Meer EN, minder OF. Daarbij hoeven we niet als volleerde poolreizigers te schipperen tussen noord en zuid om finaal in het grijze midden te belanden. Wat we net moeten nastreven is een caleidoscoop vol kleuren. Als een vuurwerk voor het nieuwe jaar. (Jeroen Vanacker)

 

blz2

2 Reacties op “De nieuwjaarsbrief van Jeroen Vanacker, artistiek directeur Concertgebouw

  1. Ria Devos 02/01/2017 om 17:55

    Wat een fantastische tekst is dit Jeroen. Ik ben echt fier om je tante te zijn! Als schepen van cultuur en internationale samenwerking voel ik zeer goed aan wat je schrijft. Een goede raad! Blijf spreken en tegen de stroom ingaan! Het is zo belangrijk! Tante Ria

    Geliked door 1 persoon

%d bloggers liken dit: