Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een cultuurgeschiedenis van amfibieën

kaft-wonderlycke-historie-1-1

 

Elf jaar na zijn debuut ‘Vogels in het volksgeloof, magie en mythologie’ brengt de Brugse auteur Johan Boussauw zijn tweede boek uit. ‘De wonderlycke wereld van kikkers, padden en salamanders’ handelt wederom over volksgeloof en legendes, maar ditmaal is de hoofdrol weggelegd voor de amfibieën.

Johan Boussauw (°1953) houdt van de natuur. Als jongeman schreef hij een wekelijkse column voor het toenmalige Het Volk over de volksgebruiken rond planten en dieren. In die periode verzamelde Boussauw een ton aan informatie die uiteindelijk de basis vormden voor zijn eerste boek dat werd uitgebracht in 2005. Meteen daarna begon de auteur aan zijn opzoekingswerk voor De wonderlycke wereld van kikkers, padden en salamanders waarbij hij deze dieren vanuit zoveel mogelijk invalshoeken probeerde te benaderen

Johan Boussauw: ‘Het geraadpleegde materiaal strekt over een tijdsbestek dat gaat van de eerste geschreven bronnen tot aan het einde van de 19de eeuw. Geografisch heb ik me beperkt tot West-Europa, maar met onderwerpen gaande van geneeskunde en weersvoorspellingen tot magie en hekserij heb ik het inhoudelijk zeer ruim gehouden. Bovendien ligt er een sterke focus op de houding van de mens tegenover kikkers, padden en salamanders. In dat opzicht geeft het boek dan ook een weerspiegeling neer van de mens en zijn gedrag doorheen de eeuwen heen. Daarnaast heb ik heel wat aandacht besteed aan de illustraties, een veertigtal prenten die voornamelijk bestaan uit middeleeuwse houtsneden.’ (LDD)

De wonderlycke wereld van kikkers, padden en salamanders, Johan Boussauw, uitgegeven in eigen beheer (ISBN 9789463188067), 26,50 euro. Meer info en bestellen via http://www.boussauw.net

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: