Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Superfoodie Ellen Charlotte Marie pakt uit met gezond familieboek

 

ellen-charlotte-marie

Ellen De Meulemeester is al meer dan een decennium onze huisfotografe en sinds anderhalf jaar ook een fenomeen op het socialenetwerkplatform (voor foto’s) Instagram onder de naam @ellencharlottemarie. Ruim 137.000 volgers zien dagelijks haar smaakvolle en kleurrijke foto’s verschijnen. Sinds mei deelt ze haar recepten via de mobiele applicatie Effortlessly Healthy en sinds kort ook in het boek One Family Healthy (Uitgeverij Lannoo). Haar sleutel tot succes? ‘Gezond, gemakkelijk, voedzaam én lekker in één recept’, zegt de Brugse foodie.

’s Lands populairste foodblogger, zo wordt superfoodie Ellen Charlotte Marie vaak genoemd: Niemand scoort op Instagram meer volgers op culinair gebied dan Ellen. Door het groeiend aantal volgers, kreeg ze steeds meer aanvragen om de recepten van haar foto’s te delen. ‘Een mobiele app, zowel voor iPhone- als voor Android-gebruikers, vormde hiervoor de ideale oplossing. Via Effortlessly Healthy – want zo heet mijn tweetalige app – kan iedereen gemakkelijk mijn recepten opzoeken en een stapsgewijze beschrijving terugvinden. Maar de inhoud van mijn digitaal kookboek gaat verder dan enkel recepten. Zo vind je er de feature ‘Pantry Essentials’ in terug, waarbij ik de belangrijkste ingrediënten bespreek die ik in mijn gerechten gebruik. Je kunt de recepten ook liken zodat je ze achteraf eenvoudig in je favorietenlijst kan terugvinden.’, legt ze uit.

Van digitaal naar papier 

Weinigen deden het haar voor, maar haar online succes is nu ook vertaald naar papier. Uitgeverij Lannoo klopte daarvoor aan bij Ellen. Ze bundelde haar zestig favoriete recepten én prachtige foto’s in het boek One Healthy Family en stelt zo een gezonde lifestyle voor iedereen beschikbaar.  ‘Het zijn vooral recepten van heel gezonde en voedzame gerechten die je heel gemakkelijk in een handomdraai zelf kunt maken. Geen witte pasta of wit brood, maar wel veel fruit en groenten van biologische oorsprong als basis. Vaak zijn dat veganistische gerechten, maar daar hoeft geen negatieve bijklank bij’, zegt Ellen die zelf niet volledig veganistisch is. ‘Om het overzichtelijk te houden, heb ik de recepten in mijn boek ingedeeld in verschillende categorieën, dezelfde volgorde als op mijn app: ontbijt, kleine snoepers, lunch, zoete snacks, grote honger, heerlijke desserts en smoothies. Het label Kids proof geeft aan welke gerechten bij kinderen in de smaak vallen. Gezonde voeding is een degelijke basis, maar het is ook belangrijk dat je veel beweegt. We hebben maar één lichaam, draag er dus goed zorg voor.’

Buitenlandse interesse

Af en toe krijgt De Meulemeester ook foto-opdrachten van Australische, Amerikaanse en Canadese magazines voorgeschoteld. Zo kan ze haar passie voor healthy food en fotografie ook in het buitenland delen. ‘Sowieso heb ik al een groot internationaal bereik via mijn Instagram-account, maar het is wel fijn om je foto’s in een gedrukte vorm over de grenzen heen te zien verschijnen. De redacties van die magazines mailen de recepten door. Ik bereid die thuis in mijn keuken, fotografeer ze en stuur de foto’s door. Vanuit mijn twintig vierkante meter uit Brugge bereik ik op die manier een internationaal publiek.’

Haar boek One Healthy Family is nu in het Nederlands verschenen, maar misschien ziet Uitgeverij Lannoo wel een anderstalige versie zitten? Dat hangt deels af van de gevoerde gesprekken op de afgelopen Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld. ‘Dat zou tof zijn omdat ik zelf al vaak de vraag heb gekregen of er een Engelstalige versie van mijn boek bestaat. Ik wacht eerst de reacties af op dit debuut. Het zou me alvast plezieren als dit boek een voorbode is van meer. Dan duik ik straks met nog meer plezier in mijn keuken.’ (LF)

http://www.instagram.com/ellencharlottemarie en http://www.lannoo.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: