Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Vikings on Bicycles kiezen voor stevige rock

vikings-on-bicycles_jan-darthet

(foto Jan Darthet)

Het kruim van de Brugse pop- en rockscene heeft zijn talenten gebundeld onder de noemer Vikings on Bicycles, een nieuw project van Noël Van Oyen. Op zijn gloednieuw platenlabel Beehive Records hebben de Vikings nu hun titelloze debuutcd uitgebracht.

De naam van éminence grise van de Brugse rock is al jaren toegekend aan Noël Van Oyen. Hij doorzwom dan ook al decennialang heel wat muzikale waters: in de jaren 70 was hij actief met zijn bluesrockgroep St. James, in de tachtiger jaren speelde hij bij de powerpopband Ivy & The Teachers en in de jaren 90 en 2000 kon hij zijn muzikaal ei kwijt in bands als onder meer Babytalk, Split Window en Skov. ‘Na Skov vond ik niet meteen aansluiting bij een nieuwe band’, zegt Van Oyen. ‘Op dat moment startte Philippe Lefief met Bear Cave, een opnamestudio in zijn huis. Hij vroeg of ik het zag zitten om er mijn nummers op te nemen zodat hij zich ondertussen kon bijscholen in de studio. Zo is de kiem gelegd voor het project Vikings on Bicycles. Project ja, want tegenwoordig spreken we spreken niet meer van groepen, maar van projecten.’

Noël nam zestien eigen nummers op en deelde ze aan een aantal mensen uit met de bedoeling dat zij teksten voor die nummers zouden schrijven. Henk Vanhee (Cowboys & Aliens), Jan Van Acker (Transcoder), Sam Claeys (Elements) en Katrien Claeys gingen ermee aan de slag. Voor de opnames van die songs schoven nog andere Brugse muzikanten aan: Gino Claeys (drums), Conny Clement en Peggy Slingeneyer (backings), Tommy Vlaeminck (gitaar), Julian Allcock (bas), Youri Slabbinck (toetsen), Geeraard De Groote (sax en backings), Jan De Vos (mandoline) en uiteraard Philippe Lefief zelve (gitaar, bas, toetsen en techniek). Het resultaat is elf degelijke songs die meanderen tussen melodieuze pop en stevige rock. ‘Ik ben zeer tevreden hoe ze die nummers hebben ingevuld. Elk met hun eigen invloed en bagage.’ De productie lag in handen van Van Oyen zelf.

Beehive Records

De debuutcd van Vikings on Bicycles is ook meteen de eerste release op het nieuwe platenlabel Beehive Records, een naam met een knipoog naar het Biekorfcafé van Van Oyen. ‘We willen een soort thuishaven vormen voor de regionale groepen. In de Biekorf krijg ik vaak muzikanten over de vloer en het is tof dat we ze kunnen groeperen in een soort muzikaal verbond. Het doel is om op regelmatige basis producties van bands uit de ruime Brugse regio aan te bieden. We geven ze logistieke steun (affiches, internet, bandcamp), investeringen in studiotijd zijn voorlopig nog niet aan de orde. Er gelden hier geen restricties: van funk tot heavy metal, van blues tot hiphop, iedereen is welkom bij ons. Jan De Vos bracht ook al een cd uit op Beehive records (ADC. Waarover volgende maand meer) ,Transcoder sprong al op de boot, terwijl Tommy Vlaeminck en Hideaway al interesse lieten optekenen. Samen sta je sterker, ook in de muziek. Bruges La Forte!’, besluit van Noël. (ADC)

http://www.beehiverecords.be of 0499/32.64.78 (Noël Van Oyen). De cd is te koop in de betere platenzaak, op internet en in het Cultuurcafé Biekorf.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: