Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Robin Verheyen NY Quartet pakt Parazzar integraal in!

8

Foto’s Tom Vanbesien

91011

Het lot kan vreemde wendingen nemen… Saxofonist Robin Verheyen is voor jazzminnenden al jaren een begrip, want speelt zowel in binnen- als buitenland met de fijnste muzikanten, verwent de liefhebber steevast en zonder uitzondering met schitterende cd’s, deinst er bovendien nimmer voor terug om zich aan niet echt voor de hand liggende projecten te wagen (zie bv. zijn project rond Guillaume de Machaut) en zag al die verdiensten reeds met meerdere awards gehonoreerd. Toch heeft zijn naam pas de – dus al veel eerder verdiende – ècht grote weerklank sinds Verheyen zich in 2015 associeerde met Tom Barman en al snel daarna de groep TaxiWars op de muziekwereld werd losgelaten.

Na een stomend concert van dat viertal in Parazzar eerder dit jaar, zorgde het nieuws dat Verheyen er opnieuw was uitgenodigd voor een stormloop op de beschikbare toegangskaarten. Elke vierkante meter van de ruimte in de Soulbar was dan ook ingepalmd door bezoekers die in enthousiasme niet onderdeden voor elkaar. Bovendien stond als opwarmer Tape Cuts Tape (Rudy Trouvé, Lynn Cassiers, Eric Thielemans) geprogrammeerd en dat gedreven trio deed met een gevarieerde spannende set de temperatuur dermate stijgen dat het leek alsof de klimaatopwarming zich het meest manifesteert in Sint-Andries Brugge.

Robin Verheyen en zijn kompanen uit New York – Russ Johnson (trompet), Drew Gress (contrabas), Jeff Davis (drums) – voldeden in die broeierige sfeer vervolgens aan alle hooggespannen verwachtingen met een optreden waarvoor in de eerste plaats werd geput uit de nieuwe cd ‘A Look Beyond (Cap-Vert Illuminations)’ (Challenge Records). Omdat afbeeldingen van muzikanten in volle actie bekijken vaak interessanter is dan uitgeschreven concertanalyses (en soelaas kunnen bieden waar woorden falen), wordt hier de eer gegund aan Tom Vanbesien om middels een aantal van zijn foto’s een evocatie op te roepen van dit fantastische concert.

Paul Godderis

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: