Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Een eigen creatie laat je niet los’

 

nancy-brendonck-en-rudy-steyvers_ellen-de-meulemeester 

Wie thuis is in het betere amateurtheater, kent ongetwijfeld de Brugse actrice Nancy Brendonck. Ze staat regelmatig op scene bij verschillende Brugse en andere West-Vlaamse kringen. Met Souvenir toerde ze het afgelopen seizoen door heel Vlaanderen én de voorstelling werd geselecteerd voor het Landjuweel. Op 9 december speelt ze samen met Rudy Steyvers Stroomdorst, haar eerste eigen creatie.  

 EXit: Waarom een eigen stuk?
Nancy Brendonck:
‘Het is iets wat sinds deze zomer door mijn hoofd spookt. Ik raakte geïnspireerd door de manier van werken van Rudy Steyvers en hij raakte geboeid door mijn manier van acteren. Hij is mental coach en heeft een systeem ontwikkeld ‘Train Your Mind Yourself (TYMY)’, waarmee hij mensen helpt die vast zitten of problemen hebben, om hun leven weer op de sporen te krijgen. Een thema dat mij – ik ben maatschappelijk werkster van opleiding – erg boeit en dat bovendien heel actueel is.’

EXit: Hoe ben je concreet te werk gegaan?
Brendonck:
‘Ik ben ideeën gaan verzamelen over het onderwerp. Ik heb zelf enkele sessies gevolgd bij Rudy en ik hield een notitieboekje bij waarin ik flarden schreef. Daarna is de creatieve molen beginnen te draaien en ben ik alles gaan bundelen tot een stuk. Stroomdorst is geen klassiek opgebouwd verhaal geworden. Ik heb al vaker voorstellingen mee gecreëerd bij een gezelschap, maar dit is toch nog iets anders. Een eigen creatie laat je niet los.’

EXit: Was is de rode draad?
Brendonck: ‘Ik kruip in de huid van Margot, een vrouw die op een belangrijk kruispunt in haar leven staat. Ze weet het even allemaal niet meer en zoekt een uitweg. Het personage dat Rudy op scene zet, kan haar daarbij helpen. Of dat lukt en hoe of waar ze uiteindelijk uitkomt, daar moet het publiek voor komen kijken. We geven het liefst niet te veel op voorhand over de inhoud mee. Laat de mensen maar mee stromen.’

EXit: Wat is dan jouw rol, Rudy?
Rudy Steyvers:
‘Als ‘mental coach’ reik ik mensen tools aan om met hun vragen, problemen of negatieve gedachten om te gaan. Alles draait om denken, spreken en voelen. Ik geef voordrachten en trainingen, maar ik wilde eigenlijk al langer wat creatiever omspringen met wat ik doe. Toen ik een tijdje terug Nancy ontmoette, viel de puzzel in elkaar. We doen een poging om mijn manier van werken en ‘trainen’ te integreren in het theaterstuk dat Nancy schreef. Uiteindelijk speel ik ook echt mee in het stuk. Stroomdorst is dus geen monoloog.’

EXit: Is Stroomdorst autobiografisch?
Brendonck:
‘Nee, dat niet. Ik heb niet de behoefte om mijn eigen leven op scene te zetten. Het is natuurlijk wel zo dat, als je gaat schrijven, je heel veel inspiratie vindt in je eigen leven. In die zin zit er zeker ook een stuk van mezelf in. Margot is een heel gewone vrouw en wordt dus geconfronteerd met wat leeft in onze maatschappij. Dat is denk ik ook de sterkte van het stuk, dat het zo herkenbaar is. Iedereen zal zich bij momenten wel kunnen identificeren met het personage.’

EXit: Is het een therapeutisch stuk?
Steyvers:
‘Dat is sterkt uitgedrukt, maar het kan. We noemen het graag een ‘inspirerend’ stuk. We hopen en denken wel dat mensen met een goed gevoel naar buiten zullen stappen. Er komen heel wat emoties naar boven, maar Stroomdorst is geen dramatisch stuk. Humor helpt heel vaak om de dingen te relativeren of te verwerken. We willen vooral een stuk brengen dat theatraal sterk is, maar waarin ook mijn filosofie in verwerkt zit. We hopen in die zin dat mensen zich na het stuk beter voelen en weten dat er altijd wel een uitweg is. Dat is waar mijn filosofie om draait.’

EXit: Vanwaar ‘Stroomdorst’?
Brendonck: ‘De titel lag vrij snel vast. Ik had er verschillende opgeschreven, maar deze vat gewoon heel mooi samen waar het stuk om draait. Stroom staat hier voor energie, voor creativiteit, geluk, liefde… Margot is ‘dorstig’ naar al die dingen, dus eigenlijk naar wat het leven is. We vonden het bovendien een heel krachtig woord.’ (SD)

Stroomdorst, 9 december om 20 uur , CC De Dijk, reservatie: stroomdorst@outlook.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: