Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

27Bflat nodigt Isbin Trio uit

isbin-trio

Op 15 december laat het Isbin Trio – Gilbert Isbin (luit), Xavier Rau (contrabas), Peter Vangheluwe (percussie) – het publiek graag kennismaken met een repertoire dat hoofdzakelijk uit nieuwe composities bestaat. Vooraf even stadsgenoot, componist, gitarist èn luitspeler Gilbert Isbin om wat “duiding” gevraagd…

EXit: Hoe en wanneer is dit nieuwe trio ontstaan?

Isbin: ‘Na mijn tournee in de VS (Californië, meer bepaald), had ik het echt wel wat gehad met dat verre reizen en wat er bij het toeren allemaal komt kijken. Ik wou gewoon weer in Brugge en met muzikanten van hier spelen. Mijn beide huidige kompanen ken ik al lang: Peter speelde reeds mee op mijn allereerste cd; Xavier was lid van Extensions; beiden maakten ook deel uit van Gilbert Isbin Group en waren te horen op de CD ‘Water With A Smile’ met Lea Van Loo als zangeres. Niet alleen zijn dat uitstekende muzikanten, we zijn ook vrienden. Dat we wekelijks kunnen repeteren, zonder tijdrovende verplaatsingen, is een voordeel èn een luxe. En ook dat het met dit trio leuk optreden is, relaxt en zonder uitslovend tourschema.’

EXit: Spelen jullie een volledig nieuw, speciaal voor dit trio geschreven repertoire?

Isbin: ‘We hebben ongeveer anderhalf jaar gewerkt aan ons programma. Ik heb eerst een drietal arrangementen gemaakt van “oudere” muziek en vervolgens ook nieuwe composities voor dit trio geschreven: 11 stukken (van in totaal dus 14) die momenteel ons repertoire uitmaken, zijn van mijn hand. Let wel: de arrangementen voor die nieuwe nummers ontstaan in trioverband. Dat is een heel spontaan proces, waarbij tijdens de repetitie geopteerd wordt voor een ander ritme, tempo of een ander middenstuk, een nieuwe intro of outro,… Met zijn drieën zoeken we variaties. Dit is echt een organische manier van werken. We hebben inmiddels al een aantal keren kunnen optreden, zowel in België als in Nederland, en de bedoeling is volgend jaar een cd op te nemen. Ik heb nu al weer 3 nieuwe nummers klaar. Het wordt dus sowieso selecteren welke composities de cd halen.’

EXit: Zal je die, net als de vorige cd – ‘Stathis Skandalidis Plays Gilbert Isbin’ – op je eigen label uitbrengen?

Isbin: ‘Dat is nog even afwachten. Er zijn wel wat bestaande labels (o.a. een Japans) die ik geschikt vind, maar de “luitwereld” is niet zo groot en het label dat ik zou kiezen moet dus wel die wereld kennen en de CD degelijk kunnen promoten, anders heeft het geen zin. Indien het niet anders kan, wordt het inderdaad een release op mijn eigen label Tern. Maar daarnaast zijn er andere mogelijkheden die ik in het verleden al heb uitgebouwd: o.a. biedt het internet (Spotify, I Tunes, Cd Baby, Amazon, de luitverenigingen, enz.) extra pistes voor distributie en promotie.’

EXit: Ik beluisterde de stukken die op jouw website te proeven zijn, met als conclusie: zeer gevarieerd repertoire, gaande van zowel eerder “traditionele” stukken tot verfrissend modern klinkende composities.

Isbin: ‘Dat klopt: we hebben bewust en gericht gestreefd naar een vorm van toegankelijke en melodische muziek die toch modern klinkt. En variatie is inderdaad troef: ‘Sundown’ (https://www.youtube.com/watch?v=oPAmXry99y0) is gebaseerd op een Indische raga; ‘Yes Love’ (https://www.youtube.com/watch?v=d7Tumb-PuWw) heeft iets van een jazzballad; in ’ ‘k Ben al zo lang op weg geweest’ (W. De Buck, arr. Gilbert Isbin) (https://www.youtube.com/watch?v=iiaBAlt9AzI) wordt de folky melodie verweven met kwart-akkoorden, enz. Wij streven naar zoveel mogelijk variatie op melodisch, harmonisch en ritmisch vlak. Door de inbreng van meer instrumenten is het ritmegevoel zeer belangrijk. Peter, de percussionist, kan echt fijne, zachte, swingende grooves leggen. In combinatie met een luit is dat zeer belangrijk: de percussie is steeds aanwezig maar overheerst nooit. Ook Xavier stelt zich met zijn inventieve baslijnen steeds ten dienste van het nummer. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik met deze muziek terugkeer naar waar het voor mij indertijd allemaal is begonnen.’

Exit: De video’s bij de muziek ogen ook zeer verrassend; o.a. de beelden bij ‘Dance’ (https://www.youtube.com/watch?v=80YOjblUEaI): wie nam je daarvoor onder de arm?

Isbin: ‘Bruggeling Didier Eeckhout heeft alle video’s gemaakt: hij is er in geslaagd met zeer weinig middelen tot mooie resultaten te komen. Hier geldt letterlijk: “Less is more”. Er steekt een heel concept achter. Zo passen mooie, rustgevende beelden van een rit langs de Damse Vaart perfect als illustratie voor ‘ ‘k Ben al zolang weggeweest’, waardoor ook meteen een link wordt gelegd naar Brugge. Didier voelt onze muziek echt goed aan en zijn video’s zijn dan ook waarlijk een meerwaarde.’ (PJG)

Donderdag 15 december om 20.00 uur in 27Bflat (Katelijnestraat) www.27bflat.bewww.gilbertisbin.com

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: