Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge Foto op veertien locatie

 

danielle-van-zadelhoff_1

Danielle Van Zadelhoff

In de donkerste weken van het jaar loopt in Brugge vanaf 8 december de vierde editie van het fotografiefestival Brugge Foto. Met boeiende tentoonstellingen én een uitgebreid extra programma is Brugge Foto een uniek evenement op veertien locaties in de binnenstad. Alle expo’s liggen op wandelafstand van elkaar.

et festival getuigt van de diversiteit in de wereld van het fotografisch beeld, met aandacht voor documentaire verhalen, fotografische essays, intimistische avant-garde en conceptuele fotografie. Er zijn drie themalijnen uitgezet: Engeland (thema van December Dance in het Concertgebouw ), Body & Soul en Photography 2.0. Meer dan dertig Belgische en buitenlandse fotografen tonen hun fotoprojecten. Op het programma staan zowel toonaangevende fotografen als aankomend talent, zoals Klaartje Lambrechts en Lionel Jusseret.

In het Karmelietenklooster in de Ezelstraat loopt een duo-tentoonstelling.The English’ van Ian Berry is een belangrijk fotografisch document, een zeer persoonlijke verkenning van Engeland en het leven van zijn inwoners. Collega Magnum-fotograaf John Vink presenteert met ‘This was Belgium’ unieke zwart-witafdrukken met opnames uit zijn archief. Vink maakt sterke reportagefotografie. Hij brengt de visuele elementen op het juiste moment samen en maakt zo eenvoudig leesbare beelden.

De indringende en tijdloze portretten van Danielle van Zadelhoff kunnen je niet onberoerd laten. Haar liefde voor schilderkunst en fascinatie voor de menselijke psyche vinden elkaar wonderwel in haar foto’s. Haar tentoonstelling ‘A caring eye’ wordt getoond in het Broederkloooster van het Hospitaalmuseum, zij aan zij met de eeuwenoude kunstwerken van dit middeleeuwse pand.

Het artistieke werk van Jean-François Lepage bevindt zich in het grensgebied van de modefotografie en de kunst. schoonheid. In de serie ‘Recycling (prelude)’ creëert hij griezelige collages door foto’s uit zijn archief te deconstrueren en er een surrealistische dimensie aan toe te voegen. Lepage exposeert in 44 Gallery.

De fascinatie van Rob Mellink voor de vrouw blijft niet onopgemerkt. De voyeuristische maar spektakelloze manier waarop hij hen in beeld brengt, plaatst de toeschouwer in een benarde positie en geeft hem hierdoor de gelegenheid op deze blik te reflecteren. Zijn portretten maken een spanning voelbaar die op vergelijkbare wijze terug te vinden is in de wijze waarop wij onze identiteit en intimiteit vandaag etaleren, in en met fotografie. Mellink’s foto’s zijn te zien in De Schipperskapel.

Er is ook een aanvullend programma, met lezingen, filmvoorstellingen, bookshop, een portfolio review in samenwerking met Urbanautica en Het Salon der Monologen als afsluiter. (LF)

 Praktisch: 8 dec. 2016 – 8 jan. 2017. De expo’s zijn open van do. tot zo. van 14 tot 18 uur. www.bruggefoto.be en www.facebook.com/BRUGGEFOTO

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: