Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Delva’s hartkloppingen (in Sint-Janshospitaal)

 delva

Na het succesvolle De heksen van Breugel rondt het museum Sint-Janshospitaal het jaar af met een kleinschalige tentoonstelling van de Canadese kunstenaar van Vlaamse origine, Thierry Delva. Geboren in Deinze, maar als prille twintiger uitgeweken naar Canada waar hij vandaag beeldhouwkunst doceert in Halifax. Zijn werk werd al in heel wat galerijen en musea in de Verenigde Staten en Canada tentoongesteld.

 De titel van de tentoonstelling, Drawings from the heart, mag je hier vrij letterlijk nemen. De kunstenaar werd in 2005 getroffen door een hartinfarct. Herstellende raakte hij gefascineerd door de curves van zijn hartslag die hij aflas van de ziekenhuis-apparatuur. Delva vroeg zich af hoe zijn hart zou reageren wanneer hij zich intens inleefde in een kunstwerk en welke tekeningen dat zou opleveren. Zo belandde hij in 2014 in het (museum) Sint-Janshospitaal en vroeg zich af hoe zijn hart op de werken van Hans Memling zou reageren. Het zijn deze tekeningen die nu tentoongesteld worden op de zolder van het museum. Deze vrij originele performance krijgt stilaan grote weerklank. Zo vroeg de Canadese zangeres Céline Dion aan Delva om een tattoo van de hartcurve van haar overleden man. (LF)

 Drawings from the heart-Thierry Delva. Sint-Janshospitaal, Mariastraat 38. Tot 22 januari 2017, van dinsdag tot zondag. http://www.museabrugge.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: