Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Erik Bogaerts dompelt Vrijstaat O in Scandinavische sferen

mephiti_john-thai

 

De nieuwe tour van JazzLab Series, de organisatie die zich onverdroten en vol overtuiging verder blijft inzetten om ‘Belgische jazz in de beste omstandigheden aan een breed publiek te presenteren’, brengt Mephiti naar Oostende. Componist, saxofonist en frontman Erik Bogaerts koos voor dit project met zorg vijf muzikanten, onder wie enkele getrouwen die we graag terugzien.

 EXit: Vanwaar de fascinatie voor Scandinavië die duidelijk jouw composities kleurt?

Bogaerts: ‘Ik heb het geluk gehad om met mijn familie vele reizen te kunnen maken naar Noorwegen. Daar kampeerden we vaak weken in de natuur. Ik probeer jaarlijks naar het noorden te trekken om er te genieten van de rust en de overweldigende schoonheid van Scandinavië. Na een residentie in het Zweedse dorpje Harlösa in 2014 was het voor mij ook mogelijk om daar concerten te spelen met verschillende van mijn projecten. Met de groep L l o p (Benjamin Sauzereau, Jens Bouttery en Brice Soniano) nam ik er een album op in een kerk uit het jaar 1100 (de cd komt in 2017 uit bij ~suite & El Negocito Records) en ook afgelopen zomer ben ik daar gaan spelen in duo met pianist Hendrik Lasure (SCHNTZL).’

EXit: Kan ‘Mephiti’ worden beschouwd als een logisch vervolg op wat je brengt met Banjax en Kvartett, of is dit radicaal anders?

Bogaerts: ‘Muzikaal gezien is het een ander verhaal, hoewel ik denk dat er wel veel herkenbare dingen zullen zijn voor de luisteraar. De bezetting van Mephiti zorgt ook voor een andere invalshoek, voor mij een bewuste keuze om een bepaalde klankkleur te verkrijgen die me inspireert. Die keuze werd gedreven door de behoefte om te spelen met de desbetreffende muzikanten die ik leerde kennen in de afgelopen jaren.’

EXit: Gitarist Bert Cools was (net als zijn drummende broer Stijn) ook van de partij op ‘Osa’ van Banjax, maar je haalt er nu een tweede gitarist, Ruben Machtelinckx, bij?

Bogaerts: ‘Rubens debuut album ‘Faerge’ was voor mij een enorme ontdekking. Zijn benadering van gitaar spelen en muziek schrijven geven mij zowel als luisteraar en als medemuzikant zin om te spelen. Zijn muziek heeft een heel herkenbare kleur en die wou ik erbij. De combinatie met Bert Cools en Indrė Jurgelevičiūtė, twee muzikanten met ook zo’n uitgesproken sterke stem, hoor ik persoonlijk enorm graag.’

EXit: Je integreert inderdaad nog een derde snaarinstrument, de kankles?

Bogaerts: ‘Indrė Jurgelevičiūtė speelt kankles, een Litouwse harp en ze zingt. Ik ken haar van de groep ‘Merope’ en natuurlijk ook van het samen spelen in ‘Book Of Air: Vvolk’ (Granvat). Zij geeft het geheel een heel andere wending, haar muzikale achtergrond is heel verschillend van de mijne en dat vind ik zeer begeesterend. Ik zou uren kunnen luisteren naar haar muziek, reden genoeg dus om haar te betrekken in dit project. Met bassist Brice Soniano heeft Mephiti zelfs vier snaarinstrumentalisten, een echte luxe dus voor mij en drummer Stijn Cools.’ (PJG)

Zondag 4 december om 17 uur in Vrijstaat O., www.vrijstaat-o.be, www.erikbogaerts.com, http://www.jazzlabseries.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: