Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Schitterende’ expo van Jan Devisscher in IB Lichtateljee

jan-devisscher_ellen-de-meulemeester

Foto EDM

 

Voor het tweede jaar op rij stelt Bruggeling Jan Devisscher (°1959) zijn werken tentoon in IB Lichtateljee, een lichtadviesbureau langs de Torhoutse Steenweg (Sint-Andries) dat op regelmatige basis ruimte reserveert voor een expo. Vorig jaar schilderde Devisscher zijn muzikale ‘Heroes’ bij elkaar, nu maakte hij werk onder de niet mis te verstane titel ‘Schitterend’ dat vanaf 1 december tot eind februari 2017 te bekijken is.

Het gaat om een nieuwe expo met allemaal vers verfwerk onder het thema ‘Schitterend’, een knipoog naar IB Lichtateljee. ‘Mijn schilderijen bevatten onderwerpen die me in het afgelopen jaar hebben geïnspireerd. En natuurlijk zullen de muzikale helden ook weer niet ontbreken, al ligt deze keer het accent hier niet op’, verduidelijkt Jan. ‘Ik ben een grote muziekliefhebber, maar mijn inspiratiebronnen zijn ruimer dan alleen maar muziek. Familie, vriendenkring, spirituele leiders en kunst in het algemeen doen me naar het penseel grijpen. De noodzaak was er om mijn oeuvre breder open te trekken.’

Devisscher trok zijn tempo van schilderen ook de hoogte in. ‘Ja, de frequentie van schilderen heb ik opgetrokken, want de drive is er. Ik stel me daar geen vragen bij en ik vecht er ook niet tegen, want tegen inspiratie mag je niet vechten. Als de flow er is, moet je die verwelkomen, elke keer opnieuw. Een creatief proces is altijd goed voor je geest.’

Strenge curator

Jan maakte vijftig nieuwe schilderijen, de helft ervan wordt tentoongesteld. ‘Mijn neef heeft voor strenge curator gespeeld. Een perfecte casting, want hij is erg kritisch geweest. En terecht. Ik kan kritiek verdragen als het gefundeerd is. Op mijn vorige tentoonstelling heb ik ook veel reacties gekregen. De opbouwende kritiek heb ik als bagage meegenomen.’

‘Momenteel volg ik geen les meer. Ik ben mijn eigen weg aan het zoeken en mijn tijd is schaars. Ik spendeer nu liever mijn tijd in het atelier, in totaal goed voor tien uur per week. Dat is een voordeel van een opleiding aan de academie: je leert er heel efficiënt werken. Voor een buitenstaander lijkt een schilderij maken ontzettend tijdrovend, maar het creatief proces en de flow zorgen er bij mij voor dat dit niet veel tijd in beslag neemt. Je moet je hoeden dat je veel ‘tuttert’ aan een schilderij. Wanneer een schilderij dan af is? Als ik tevreden ben. Ik neem een foto van mijn werk en bekijk dit vanop afstand. Als ik een dag later in mijn atelier ga kijken en ik ben even tevreden als de dag ervoor, dan beschouw ik het als af’, besluit Jan die al een nieuw project in het vooruitzicht heeft waar het landschap bepalend zal zijn. ‘Ik wil immers niet louter door het leven gaan als de man van de portretten.’ (ADC)

Info: http://www.iblicht.com en http://www.devisscherjanpaintings.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: