Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Boeiende foto-expo in Adornesdomein

 

acc-family 

Het Adornesdomein is een speciale plek in het stillere deel van Brugge. De familie Adornes, in de 15e eeuw overgekomen uit Genua, bracht in het landhuis prominenten samen, in een sfeer waar kunst en cultuur prima gedijden. En dat laatste geldt nog: tot 7 januari loopt er een kunstproject met foto’s van Anne Catherine Chevalier.

De huidige eigenaars maken hun voornemen waar: van het domein weer een ontmoetingsplek maken, onder andere door het tentoonstellen van hedendaagse kunst. Gravin Véronique de Limburg Stirum koos opnieuw voor fotografie: ‘Dat is toeval. De komende tijd programmeren we werk van hedendaagse tekenaars, schilders, beeldhouwers… maar Anne Catherine is een vriendin die, na haar internationaal gelauwerde expo ‘Mothers and Daughters’, een fotoreeks klaar had, getiteld ‘Family’. Die past thematisch zo goed in dit familiedomein dat we de kans niet lieten liggen.’

Op de foto’s éénoudergezinnen, klassieke gezinnen, maar ook gezinnen van homokoppels en nieuw samengestelde families. Je ontmoet hen in een historisch familiedomein waar je statige, geschilderde en heel klassieke familieportretten verwacht en dat geeft de tentoonstelling iets extra. Hoewel het opzet van de portretten anders is, zijn er gelijkenissen: de gezinsleden kijken je ernstig aan en doen zo denken aan de plechtstatigheid van de schilderijen van vroeger. Opvallend portret is dat van Delphine Boël van wie bekend is dat ze worstelt met de familieproblematiek.

Een bezoek aan ‘Family’ is inbegrepen in het ticket voor een bezoek aan het domein met het Adornesmuseum, de godshuizen en de Scottish lounge.

www.adornes.org; Peperstraat 3

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: