Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

December Dance 2016: van Akram Khan tot David Bowie

 

cover-samme-raeymaeckers_ellen-de-meulemeester

Samme Raeymaeckers (foto EDM)

 

De Britten willen zich dan wel redden uit het Europese moeras, straks staan hun beste dansers en dansgezelschappen wel elf dagen lang op Brugse danspodia. Onder de noemer Crossing Channels presenteert December Dance 2016 vooral nieuwe creaties van Britse gevestigde en internationaal gereputeerde choreografen. De bekendste naam op de affiche is ongetwijfeld Akram Khan, die het festival opent en afsluit, maar ook van de minder bekende namen mag je aannemen dat ze top zijn. De Brugse dansprogrammator Samme Raeymaekers heeft bijna alles geprospecteerd en zag dat het meer dan goed was. Alors, on danse…

Samme Raeymaekers is het kloppend hart achter December Dance (DD). Hij studeerde theaterwetenschappen in Gent, cultuurmanagement in Antwerpen, liep stage in De Vooruit en belandde uiteindelijk in het Brugse Cultuurcentrum, waar hij de danspap met de lepel kreeg toegediend door (toemalig directeur) Sonia Debal. In 2005 stak hij over naar het Concertgebouw waar hij en zijn team December Dance uitbouwde tot een Europese topper in de wereld van de hedendaagse dans. Samen met DD bieden Concertgebouw en Cultuurcentrum 43 producties hedendaagse dans aan in het lopende seizoen ’16-’17, een aanbod dat alleen in Brussel wordt overschreden. DD’16 is Raeymaekers’ tiende edtie, ontgoocheld heeft er niet één.

Behalve in programmatie investeert het Concertgebouw fors in coproducties met andere grote danshuizen. Hedendaagse dans is vandaag zeer arbeidsintensief en daardoor heel duur, een kostenplaatje dat vaak niet enkel gedekt wordt door de subsidies van de respectievelijke gezelschappen.

Raeymaekers houdt ook sterk aan prospectie. Wat hier op de affiche staat is meestal, ook buitenlands, geprospecteerd. Eén van de Britse dansmekka’s is het Schotse ‘Edinburgh Fringe Festival’ dat met plusminus dertig voorstellingen in vier dagen hét prospectiemonster van de Britse dans is. Voorts maakte Raeymaekers deel uit van de driekoppige jury van het tweejaarljkse British Dance Edition. Dat biedt het beste aan dans van de voorbije twee jaar aan aan een internationaal professioneel publiek. U leest goed: een danspogrammator is het leeuwendeel van zijn tijd terug te vinden in binnen-en buitenlandse danscoulissen. Het Brugse publiek vaart er wel mee. (LF)

DD-tips

 *Until the lions (1 december)

 De Brits-Indische choreograaf Akram Khan, voor de tweede keer op DD, neemt de opener voor zijn rekening. Khan was curator van DD’11 (verzwikte helaas zijn voet tijdens een repetitie) en stond vaak op het podium van het Cultuurcentrum. Wordt beschouwd als officieuze huisartiest van het Concertgebouw. Untill the lions is gebaseerd op een Indisch boek. Khan danst zelf en brengt een fantastische voorstelling voor een breed publiek.

*To a simple, rock ‘n’ roll… song (3 december)

 Dansproductie aangeduid met stevige stip. Choreograaf Michael Clark is een oude bekende, heeft een eigen dansgezelschap, en werkte ooit samen met het kruim van de Britse punkscène. Deze Belgische première steunt op drie delen met muziek van David Bowie, Patti Smith en Eric Satie. Super!

*Paradise Lost (4 december om 15 uur)

 Gebaseerd op het beroemde gedicht van de 17de eeuwse dichter John Milton en op podium gebracht in een eenmansversie van regisseur Ben Duke. Twee jaar geleden was dit dé hit van het Schotse Edinburgh Fringe Festival. Deze productie loopt in samenwerking met De Werf.

*The Cow Piece (6 december)

 Choreograaf Jonathan Burrows en componinst Matteo Fargion werken al twaalf jaar samen. The Cow Piece gaat over twaalf plastic koeien die zingen, dansen, praten en zingen. Deze voorstelling scoort hoog bij zowel de vakpers als bij het publiek. Stond vorig jaar nog op Theater aan Zee. Zowel super-conceptueel als muzikaal.

*Entity (7 december)

 Regisseur Wayne McGregor is hier vaste waarde. Entity is een herwerking van een vroeger succesvol werk. Het resultaat is verbluffend en indrukwekkend qua danstechniek. McGregor geldt als een van de meest inventieve choreografen van zijn generatie.

In een notendop

 

*Conceal/Reveal (2 december): dansant vormelijk werk voor een breed publiek

*Douglas (3 december): poëtische voorstelling van een jong Schots talent

*Idiot-Syncrasy (4 december): sinds 2013 zowat overal ter wereld te zien. Springend leuke voorstelling.

*Echoes & / Imagine (8 december): nieuwe stem in de Brits-Indische dans. Aakash Odedra is een zeer veelzijdig danstalent.

*Yama (9 december): uitverkochte voorstelling van Scottish Dance Theatre in een choreografie van de Belgische Damien Jalet.

 

December Dance 2016 van 1 tot 11 december.. Tickets via In&Uit en 050 44 30 40, www.decemberdance.be

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: