Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Rubèn Cottenjé debuteert met Mr. V.

Aangemoedigd door zijn tante, auteur Mirreile Cottenjé, probeerde Rubèn Cottenjé zich tevergeefs te wagen aan de schrijfkunst. Na een turbulente periode in zijn persoonlijk leven besloot Cottenjé de pen toch weer op te nemen en schreef in één maand tijd de ruwe versie van wat uiteindelijk Mr. V. is geworden, een romantisch drama gebaseerd op waargebeurde feiten.

Rubèn Cottenjé (40) is leerkracht Nederlands, geschiedenis en kunst, maar bij het ruimere publiek is hij vooral bekend omwille van zijn politieke achtergrond. In 2008 richtte hij de nationale partij Belgische Alliantie op. Vier jaar later zorgde Cottenjé voor een verrassing tijdens de Brugse gemeenteraadsverkiezingen toen hij naar voren trad als kandidaat-burgemeester met zijn partij Lijst Burgemeester.

Met zijn debuutroman, Mr. V., uit Cottenjé zich nu ook als schrijver. Mr. V. vertelt het relaas van Jean-Baptiste en Calder, twee jongens uit totaal verschillende sociale milieus die verliefd worden op elkaar. Getroffen door verdriet wegens het overlijden van twee eerdere partners, probeert Jean-Baptiste zijn leven opnieuw gestalte te geven. Enter Calder, een aantrekkelijke jongeman en tevens Jean-Baptistes complete tegenpool. Desondanks de onbetwiste aantrekkingskracht tussen beide mannen, blijkt hun achtergrond een onoverkomelijke barrière te vormen.

Cottenjé koos bewust om het verhaal in het homomilieu te laten afspelen omdat dit voor velen een onbekende wereld is. Enkele passages in het boek zijn dan ook vrij rauw geschreven, een realiteit die voor sommigen aanstootgevend kan overkomen. Mr. V. omvat echter meer dan enkele grafische scènes. Verteld vanuit het oogpunt van het hoofdpersonage Jean-Baptiste, de figuur waarmee Cottenjé zich het meest mee verwant voelt, geeft de auteur een kritische visie op de maatschappij weer. Ook Brugge speelt een grote rol in het verhaal, hetgeen niet geheel verwonderlijk is aangezien Cottenjés eigen ervaringen als voornaamste inspiratiebron dienden voor dit debuut. (LDD)

Mr. V., Rubèn Cottenjé, uitgegeven bij BraveNewBooks.nl (ISBN 978 94 021 5387 3), 19,99 euro.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: