Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Mia Nollet onthult groots kunstwerk in De Grote Post

mia-nollet_philippe-vergaerde

Foto Philippe Vergaerde

Op woensdag 30 november wordt in de grote zaal van het Oostendse cultuurcentrum De Grote Post het kunstproject ‘zeeenzucht’ onthuld. Het imposante kunstwerk werd gecreëerd door textielkunstenares Mia Nollet en bestaat uit 431 unieke handgemaakte ontwerpen, één voor elke zetel in de zaal. Acteur Wim Opbrouck, één van de peters van het project, opent de avond met zijn theatraal concert ‘We shall overcome’.

Mia Nollet (°1970) is textielkunstenaar en freelance docente kunst-, cultuur-, en erfgoededucatie. Meer dan twee decennia geleden volgde ze een schildersopleiding, maar schakelde al vrij snel over naar textielkunst. In 2011 werd Nollet zelfstandig kunstenaar en docent. Het is echter pas dit jaar dat ze zelf naar buiten komt met haar eigen werk. Zo opende ze in augustus haar eerste solotentoonstelling ‘Rotterdam – Architecture’ in Sint-Martens-Latem, die positief ontvangen werd.

EXit: U noemt uw kunst Graphic Fabric Art, vanwaar deze omschrijving?

Mia Nollet: ‘De Engelse term fabric omvat meer dan enkel stof waardoor het een completer beeld weergeeft van mijn werk. Naast textiel verwerk ik immers heel wat recyclagemateriaal in mijn kunst. Ik hou er bovendien van om het ambachtelijke aspect van textielkunst te integreren in een hedendaags jasje door onder meer te werken met moderne technologieën. Het experimentele karakter van deze manier van creëren trekt me enorm aan.’

‘Daarnaast hecht ik immens veel belang aan toegankelijkheid. Daarom werk ik soms met interactieve kunstprojecten waaraan de toeschouwer zelf kan participeren. Het was bovendien tijdens een dergelijk project dat ik in contact ben gekomen met Stefan Tanghe, directeur van De Grote Post. Kort daarna werd ik uitgenodigd om enkele conceptvoorstellen te ontwikkelen voor een project in het Oostendse cultuurcentrum en zo geschiedde ‘zeeenzucht’.’

EXit: Het project is ontstaan om de werking van De Grote Post te ondersteunen. Hoe uit zich dat in uw kunstwerk?

Nollet: ‘Op elke zetel in de zaal wordt een apart werkje vastgenaaid. Iedereen die De Grote Post wenst te ondersteunen kan voor een jaar een zetel reserveren. De naam van die persoon of dat bedrijf wordt door mij in het werkje geborduurd. Elk werk is dus uniek, maar samen vormen ze één geheel. Als je achteraan in de zaal op de zetels neerkijkt, zie je de zee.’

EXit: Vandaar de naam ’zeeenzucht’

Nollet: ‘Onder andere. Oostende is onlosmakelijk verbonden met de zee, een plek die voor iedereen toegankelijk is. Net datgene wat zowel ikzelf als De Grote Post zo sterk willen benadrukken met het project. De naam is bovendien bewust zonder deeltekens gespeld. Zo kun je kiezen of je “zeeënzucht” zegt of “zee en zucht”. Daarnaast is het ook een verwijzing naar die prachtige emotie ‘sehnsucht’, een gevoel dat vaak in theater aan bod komt.’ (LDD)

Woensdag 30 november Belevingsavond in De Grote Post in Oostende

Info: www.art-shelter.be en www.mianollet.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: