Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Met release debuut-cd SCHNTZL schrijft W.E.R.F.records aan nieuw hoofdstuk

schntzl_thomas-geuens

 

De laatste jaren, stelt De Werf vast, vragen steeds meer artiesten die voor het label opnemen om ook een LP-versie uit te brengen. Tot op heden hield men bewust die boot af wegens onder andere de meerkost, het extra werk en de realiteit dat een release in twee versies soms leidt tot concurrerende producten. ‘shntzl’ is de eerste vinyl-release in eigen productie van het W.E.R.F.-label.

 Benny Claeysier: ‘Met SCHNTZL zijn wij all the way gegaan: cd èn vinyl. Dit is namelijk een symbolische release, want staat voor de toekomstige werking na de fusie van De Werf en Vrijstaat O. Dat het debuut van SCHNTZL werd gekozen voor die primeur, is geen toeval: het duo won de STORM! contest, de eerste echte samenwerking tussen beide Kunstencentra. Tot de LP-versie werd beslist na unanimiteit bij een aantal mensen in de muziekbusiness (maar uit een ander genre dan jazz) dat een release in beide vormen voor deze opnames kan werken. In de toekomst zal telkens geval per geval worden bekeken of ook op vinyl uitbrengen de meer investering waard is.’

 EXit: Dit moeten zowat de jongste muzikanten zijn die ooit voor W.E.R.F.records opnamen.

Claeysier: ‘Ondanks hun jeugdige leeftijd zijn deze muzikanten al zeer rijp. Hendrik Lasure kennen wij zeer goed: toen hij nauwelijks 12 jaar jong De Werf betrad en piano begon te spelen, bleek hij al enorm begaafd. Hij heeft regelmatig meegedaan met de jamsessies en wij hebben hem een aantal keren een platform geboden zodat hij zich verder kon ontwikkelen. Zowel technisch als muzikaal is hij zo snel gegroeid dat men geen glazen bol nodig had om te zien dat het hem zou lukken. Sinds de overwinning van SCHNTZL op STORM! contest was voor ons duidelijk dat dit duo klaar was voor een cd-opname. Toch hebben wij erover gewaakt de jongens niet te vroeg voor de leeuwen te gooien. Beiden zijn opgegroeid met jazz, maar via internet in contact gekomen met klassieke, minimalistische, elektronische muziek, alsook met hip hop, groove … en doen daar hun eigen ding mee. Zij vertellen hun verhaal waar zij zich aan houden, vullen elkaar perfect aan, zijn nog onbevangen en vloeien over van spelplezier. Hun debuut is nu al een afgewerkt product, klinkt vol, en belooft nog zo veel potentieel voor de toekomst.’

EXit: Richt je the spotlight ook even op Casper Van De Velde?

Claeysier: ‘Zijn rol in SCHNTZL is minstens even essentieel, want hij houdt de zaak mee in evenwicht. Casper is een enorm subtiele drummer: hij geeft geen stoot teveel, speelt zeer gecontroleerd, maar toch steekt er veel vrijheid in zijn spel. Bovendien heeft hij een melodische manier van drummen, het is niet enkel percussief.’

EXit: Wat is er nog zo speciaal aan deze release?

Claeysier: ‘Op vraag van SCHNTZL werd Koen Gisen – bekend van Dans Dans en Flying Horseman – aangetrokken als producer. De “derde speler” in dit project is namelijk de sound en hoe die gecreëerd wordt. Veel jazzopnames gebeuren akoestisch, met achteraf het mixen. Voor deze cd zijn na de eerste opnames nog wat aanpassingen gedaan qua sound en klankkleur, waardoor de cd zeer eigentijds klinkt en sneller de brug kan maken naar andere genres en naar muziekliefhebbers met open mind die normaal gezien niet naar jazz luisteren. Sound, composities en vernieuwing hebben elkaar gevonden in deze cd waar ik echt zéér tevreden over ben.’ (PJG)

http://www.dewerf.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: