Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

125 jaar Clubliefde in de Stadshallen

club-brugge

 

Geen Club- of voetbalsupporter laat dit aan zijn sportieve neus voorbijgaan: 125 jaar blauw-zwarte voetbalgeschiedenins, verteld in talloos veel memorabilia, vitrinekasten met gewonnen bekers, beeldmateriaal uit pionierstijden, historische en heroïsche voetbalmomenten, getuigenissen van Club-iconen en voorts alles wat u niet wil missen van uw favoriete voetbalploeg. Overigens komt ook Cercle Brugge ruim aan bod in de geschiedenis van de soms hard bevochten derby’s.

De oudste voetbalploeg van het land is Antwerp en werd in 1880 opgericht door hier wonende Engelsen. Ook in Brugge speelden Engelse studenten een belangrijke rol, samen met de belangrijkste schooldirecties, zowel van christelijke als vrijzinnige signatuur. De dichter Guido Gezelle blijkt één van de eersten te zijn geweest die voetbal heeft gespeeld op Belgische bodem.

Rond de stichtingsdatum van de ‘Brugsche Football Club’ bestaat enige verwarring, maar in 1942 werd beslist om 1891 als datum aan te houden. Zo viert men dit jaar het 125-jarig bestaan, hoewel pas in 1897 de twee bestaande clubs, Brugsche Football Club en Football Club Brugeois, samensmolten tot Football Club Brugeois. Het eerste voetbalveld, bijgenaamd het Rattenplein, lag op de plaats waar nu de Sint-Baafskerk staat. Voor elke wedstrijd moesten de spelers zelf de lijnen en de omheining aanbrengen. In 1912 verhuisde de Club naar een nieuw terrein dat de naam De Klokke meekreeg, genoemd naar een naastliggend café. Daar werd voetbalgeschiedenis geschreven tot in 1974 De Klokke werd ingeruild voor het nieuwe Olympiastadion, dat na de uitbreiding omgedoopt werd tot Jan Breydelstadion. Het blauwzwarte voetbalepos leidde tot het behalen van 14 titels en 11 bekers. De tentoonstelling vertelt het hele verhaal van naaldje tot draadje. (LF)

125 jaar blauw-zwarte voetbalgeschiedenis, Stadhallen Brugge, tot 8.11 op woe. t.e.m. zondag van 10 tot 18 u.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: