Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Sarah Vanhee maakt kunst van afval

Vrijstaat O/De Werf trekt op zaterdag 12 november richting CC De Grote Post in Oostende voor de voorstelling Oblivion van de jonge kunstenares Sarah Vanhee. Haar artistieke werk situeert zich op de grens tussen performance, beeldende kunst en literatuur. Sinds 2011 werkte ze vooral op locatie, maar nu wilde ze graag weer het theater in. Haar zin voor experiment heeft ze alvast niet verloren.

In Oblivion verwerkt ze alles wat ze een jaar lang zou hebben weggegooid, van huishoudelijk afval tot e-mails, maar ook alle ideeën die ze had, bewaarde ze een jaar lang. Van wat moeilijk te bewaren was, nam ze foto’s en hield ze een dagboek bij. Op scene staan tientallen kartonnen dozen die één voor één worden geopend tot het publiek op het einde tegen een overvol theater aankijkt. Bij elke doos ontspint zich een nieuwe gedachte, een nieuw citaat, een nieuw verhaal. Ze vertelt over haar omgang met het materiaal tijdens dat jaar, over haar werkproces en over de hele economie achter het werk. Terwijl ze alles uitpakt weerklinken ook allerlei geluidsfragmenten.

Met dit stuk wil Vanhee het publiek doen nadenken over onze hedendaagse consumptiemaatschappij vol overdaad, zonder echter daarbij te moraliseren. Ze wil in deze performance vooral een plek oproepen waar je opnieuw verbonden bent met alles wat je hebt achtergelaten, uitgewist of weggegooid. In onze maatschappij bouwt iedereen zijn of haar identiteit op nieuwe zaken verwerven, niet op het geheugen. Er is een groot onevenwicht tussen wat achter ons ligt en wat voor ons ligt. Het gaat Vanhee dus vooral om de herinneringen, om het bewaren van een verleden dat ze wil blijven koesteren. (SD)

De voorstelling vindt plaats op zaterdag 12 november in Oostende. Vertrek met de bus om 19.00 uur aan De Werf. Onderweg krijgt u een broodje en een inleiding. www.dewerf.be, t 050 33 05 29, info@dewerf.be
 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: