Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cactus presenteert fraai najaarsaanbod

lee-ranaldo

Lee Ronaldo

 

De najaarskalender van Cactus Muziekcentrum oogt bijzonder fraai: van de mooiste Belgische vrouwenstem, de nieuwste ‘aanwinst’ onder de Amerikaanse singer-songwriters tot onder meer de grondleggers van het ‘Kosmisch Afro-Futurisme. Programmator Felix Van De Loock laat zijn licht schijnen op het interessant en divers aanbod. Zet u schrap!
EXit: De Belgische band Black Flower (4/11) moet het hebben van Oosterse invloeden en jazz. Wat heeft deze Zwarte Bloem in petto voor ons?

Felix Van De Loock: ‘Black Flower is het ethiojazz-combo rond multi-instrumentalist Nathan Daems. We zijn grote fan van hun bezwerende groovende jams, net als Gilles Peterson trouwens. Er zit veel Fela Kuti in, heel erg psychedelisch. Jazz waar je niet op stil kunt staan.’

EXit: Waarvoor staat de Amerikaanse singer-songwriter Ryley Walker (11/11) garant?

Van De Loock: ‘Ik ben persoonlijk heel trots dat we Ryley Walker naar Brugge hebben kunnen halen. Hij hoort thuis in een nieuwe scene van Amerikaanse singer-songwriters die nu furore aan het maken is. Daniel Bachman, Stevbe Gunn, Kevin Morby en nu ook Ryley. Het is een fenomenale gitarist, ik zag hem al solo, maar bij ons komt hij dus met band en een nieuwe plaat. Die heet ‘Golden Sings that Have Been Sung’ en is deze zomer uitgekomen. Megatip! Hij gaat wel een paar eindejaarslijstjes halen.’

EXit: De Nederlands/Belgische zangeres Chantal Acda was al eens te gast bij jullie (onder meer Isbells), maar nu komt ze onder eigen naam optreden (18/11).

Van De Loock: ‘Chantal Acda heeft één van de mooiste Belgische vrouwenstemmen van het moment. Haar laatste plaat ‘The Sparkle in Our Flaws’ werd opnieuw erg goed onthaald en is echt een klein meesterwerkje. Heel bescheiden, maar met een enorme verstilde pracht. Ze kreeg hulp van Peter Bröderick, ook een mooie referentie.’

EXit: Met Lee Ranaldo halen jullie een levende legende naar Brugge (19/11). Wat mogen we verwachten van deze ex-gitarist van Sonic Youth?

Van De Loock: ‘Gitaren! Lee Ranaldo is één van de belangrijkste gitaristen van de laatste dertig jaar. Samen met Thurston Moore hertekende hij in Sonic Youth de regels van het gitaarspel. Ik vind persoonlijk dat je heel veel Sonic Youth hoort in zijn solowerk, net zoals dat het geval is bij Thurston Moore. Hij komt naar Brugge met een akoestisch/elektrisch trio met de Spaanse multi-instrumentalist Raul ‘Refree’ Fernandez and Cayo Machancoses. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe plaat ‘Electric Trim’, waaruit we ongetwijfeld al een aantal songs te horen krijgen.’

EXit: Nog meer legendarisch volk over de vloer, want het twaalfkoppig ensemble Sun Ra Arkestra is naar aanleiding van zijn zestigjarig bestaan op wereldtournee en houdt halt in onze stede (24/11). Wat maakt deze groep in het algemeen en deze muziek in het bijzonder zo speciaal?

Van De Loock: ‘Het Sun Ra Arkestra is avant-garde jazz band met een enorme cultstatus. Sun Ra was de grondlegger van het ‘Kosmisch Afro-Futurisme’ en beweerde dat hij van Saturnus afkomstig was. Sun Ra kan er zelf helaas niet bij zijn, want die is in 1993 terug naar Saturnus vertrokken. Zijn legendarisch Arkestra staat momenteel onder leiding van het laatste nog levende lid Marshall Allen. Die is ondertussen ook al 92 jaar, maar heeft nog energie te over en zou ons naar verluidt nog steeds onder tafel drinken. Het wordt ongetwijfeld een geestverruimende avond. Space is the Place!’

EXit: Hoe mogen we singer-songwriter Jan Swerts (25/11) inschatten?

Van De Loock: ‘Jan Swerts heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug en goot deze in een nieuwe plaat ‘Schaduwland’. Het is een prachtig werkstuk geworden op de grens tussen klassieke compositie en songwriter. Live komt er veel schoon volk meespelen, inclusief een paar graag geziene gasten zoals Karen Willems (Inwolves) Kevin Imbrechts (Illuminine) en Gianni Marzo (Marble Sounds).’

EXit: Leyla McCalla (27/11) is een fenomeen in haar thuisland Amerika. Wat kun je over haar kwijt?

Van De Loock: ‘Deze celliste en vocaliste was eerder actief binnen Carolina Chocolate Drops (zie ook Rhiannon Giddens). Dit voorjaar bracht ze haar tweede soloplaat uit ‘A Day For The Hunter, A Day For The Prey’, waaruit de gelijknamige single hier veelvuldig te horen was op de radio. De Standaard had het in het voorjaar over ‘Indrukwekkend zelfbewust… authentieke rootsmuziek met een groot geweten… rauwe, doorvoelde vertolkingen zonder de minste opsmuk…’”

“Op 9 december organiseren we een concert met de Amerikaanse Julianna Barwick, een componiste die werkt met synth- en zangloops waarmee ze zacht galmende, atmosferische nummers opbouwt. Het resultaat kun je best omschrijven als ambient folk. Het concert zal plaatsvinden in de Ryelandtzaal waar haar muziek door de speciale akoestiek en sfeer perfect tot zijn recht zal komen. Wordt ook een heel speciale avond.’

leylamccalla_sarrah-danzigerEXit: Dans Dans is een geweldige liveband rond Bert Dockx (Flying Horseman), Fred ‘Lyenn’ Jacques (Lyenn) en Steven Cassiers (Dez Mona) en zorgt voor een versmelting van rock en jazz tot een boeiend geheel? Geeft dat weer vonken op jullie podium (16/12)?

Van De Loock: ‘Dans Dans is altijd een trip. Ik ga er geen genre op plakken, want dat is onmogelijk, maar er zit jazz in, en kraut, en blues, en heel veel psychedelica. Vorige keer hebben ze de Biekorf kapot gespeeld, dus we zien hen graag terugkomen.’ (ADC)

 

http://www.cactusmusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: