Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Gruutbier voor de bidkapel

bidkapel

Sommigen noemen het de parel aan de kroon van het Brugse Gruuthusepaleis: de vijftiende eeuwse bidkapel, de private devotieplek van Lodewijk van Gruuthuse die de verbinding maakt tussen paleis en Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het paleis zelf wordt momenteel ingrijpend gerenoveerd, maar de vereiste subsidies voor de restauratie van de bidkapel zitten op de lange baan. Een groep enthousiaste museumvrienden springt nu in de bres met een project crowdfunding.

De lopende restauratie van het Gruuthusemuseum zit op schema, gehoopt wordt tegen de zomer van 2018 de deuren te kunnen openen. Binnenin is de renovatie totaal, op wat krakende vloeren na, en straks wordt ook het hobbelige binnenplein aangepakt. Het Steen, het gebouwtje aan de straatkant, zit mee in de werken. Hier komen de ticketing, het sanitair en ruimtes voor crea-ateliers. De subsidiëring verliep vlotjes, maar voor de bidkapel moest een apart dossier worden ingediend en dat bleek een zaak van jaren uitstel te worden. Het paleis heropenen zonder de bidkapel was geen optie en daarom spanden De Vrienden van de Musea zich voor de kar van een crowdfunding-project. De resterende werken worden immers geraamd op 33.000 euro. Elke (fiere) Bruggeling kan vanaf nu zijn steentje bijdragen middels een gift, die vanaf 40 euro aanleiding geeft tot belastingvermindering. Gelijktijdig met de crowdfunding wordt door brouwerij Palm een ‘gruutbier’ op de markt gebracht.

De kapel

 In 1472 kreeg Lodewijk van Gruuthuse de toelating om via een kapel een rechtstreekse verbinding te maken met de naastliggende Onze-Lieve-Vrouwekerk, waardoor Lodewijk en eega de mis konden volgen vanuit het hoge uitkijkpost. In de zestiende eeuw verkochten de Gruuthuses het paleis en in de achttiende eeuw liet de kerkfabriek de toegang tot de bidkapel afsluiten. Daarna is het wachten op stadsarchitect Louis de la Censerie die eind 19de eeuw het paleis (te?) grondig restaureert, maar de afgesloten kapel links laat liggen. Reden waarom het interieur van de kapel onaangeroerd bleef en in zijn oorspronkelijke staat is bewaard. Bij recent grondig onderzoek bleek de renovatie zeer dringend: de dakbedekking was aangetast, de ramen stuk, de vloer niet meer stabiel en de lambrisering zwaar aangetast. In plaats van de verwachte vijf jaar te wachten op de subsidiëring besloot Musea Brugge zelf op zoek te gaan naar middelen om de restauratie te bekostigen. (LF)

Giften vanaf 40 euro (aanleiding tot belastingvermindering) kunnen gestort worden op de rekening van de Koning Boudewijnstichting (IBAN:BE10 0000 0404-BIC:. Alle info over deze actie vind je op vsmb.be BPOTBEB1

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: