Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een streepje cultuur in het brocante café

edm_0045 

Twee jaar geleden pakte Bruggeling Robbe De Backer uit met een origineel concept. Hij toverde in het Genthof het voormalig boekencafé INzicht inZICHT van Lieve Blondelle om tot een brocante pop-upcafé. Eigen aan pop-upgelegenheden is dat ze van tijdelijke aard zijn, maar Robbe zat ondertussen niet stil. Sinds kort tref je Mr Brocante weer aan in de Langestraat 57, nu met een streepje cultuur erbij.

De familie De Backer is in Brugge op het vlak van brocante en antiek gekend lik nen slechte kluute. Vader Erik (ook een gevierd toneelspeler en -regisseur) baatte lang een verkoopzaal uit aan de Steenkaai. Robbe trad in zijn voetsporen en samen houden ze nu elk een eigen verkoopzaal open in Vladslo (bij Diksmuide). ‘Mijn hart ligt nog altijd in Brugge, vandaar dat ik lang heb gezocht naar een geschikt pand. Gelukkig heb ik die nu gevonden in de Langestraat’, zegt Robbe. ‘Brugge is altijd een beetje thuiskomen. De sfeer is er leuk en mijn product – het brocante – sluit hier goed aan. Het tweedehandsgebeuren leeft in de Langestraat. Als je dan verder naar de Hoogstraat wandelt, kom je meer echte antiekzaken tegen. Ik verkies de oudere stukken, dus retro, brocante, antiek … Ik bied alles aan wat je in en rond een huis vindt. De stukken heb ik allemaal zelf geselecteerd, zo zit er in elk stuk een beetje Robbe’, zegt hij.

 Academie en Conservatorium

In zijn voormalige winkel kon je als bezoeker tijdens het snuisteren ook al een drankje nuttigen. Dat is nu niet anders, al wil Robbe nu extra accenten leggen. ‘De indeling zal steeds variëren, vooraan vind je de cosy corner, de zithoek, en achteraan op het podiumpje staan wat meer tafels en stoelen. Door het variërend aanbod zal het telkens een andere winkel zijn. De bedoeling is om af en toe een bandje in te schakelen voor een concert, weliswaar akoestisch om geen overlast voor de buurt te veroorzaken. Een goede muzikant die live muziek brengt, is een meerwaarde voor de sfeer in het brocante café. Hiermee wil ik ook Bruggelingen de kans geven. Ook een samenwerking met leerlingen uit de stedelijke Academie en het Conservatorium zie ik zitten. Ze mogen aankloppen, alle ideeën zijn welkom’, zegt De Backer die zich laat bijstaan door zijn Brocante Cafe Team met Nadir Bouslama, Caroline Dupon en zijn vriendin Joke D’Hondt.

 Voorlopig draagt het brocante café ook nog de stempel pop-up, maar Robbe hoopt er vanaf eind december een verlengstuk aan te breien zodat het een permanente versie wordt. ‘Alles hangt in de eerste plaats natuurlijk af van de verkoop en ook of ik alle vergunningen krijg.’ (ADC)

Info: www.brocantecafe.com, tel. 0494/85.73.95

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: