Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugotta: Tommy and The Wildflowers in Biekorf

tommy-vlaeminck-_ellen-de-meulemeester

Foto EDM

 

‘Een mengeling van soul, rock en blues’

 Vorig jaar debuteerde Tommy Vlaeminck op zijn 44ste (!) met de cd ‘Tommy and The Wildflowers’, een schijf waarop hij zijn vakmanschap in twaalf nummers kon etaleren.  Op vrijdag 7 oktober toont deze Brugse songsmid in de Biekorf hoe zijn songs live klinken.

 ‘Ik had niet echt een masterplan of een strategie klaar om mijn debuutalbum te releasen’ , zegt Tommy. ‘Ik denk ook niet dat er binnen het huidig muzieklandschap nog strategieën of vaste regels gelden. Het is wel zo dat een major of gekend label/management meer kans maakt. Op deze manier is er gewoon geen slagkracht genoeg om voet aan wal te krijgen bij de radiostations.’

Radio 1 had er wel oren naar. ‘Ik heb de cd Jan Sprengers bezorgd en hij was zeer enthousiast. Het liedje ‘Awake’ werd opgepikt en regelmatig gedraaid tijdens de avonduren. Bij Radio 2 kreeg de song ‘Sound Of A Broken Heart’ airplay. Ook in Nederland liep het niet slecht. Daar vielen ze voor ‘Lost And Gone’. Onze Nederlandse buren smaken de crossover tussen soul, rock en blues beter dan de Belgen. Ze zijn ook niet vies van een gitaarsolootje. Als je in België je instrument te goed beheerst, bekijken ze je snel als een ‘showoff’. In Nederland hebben ze daar iets meer bewondering voor, vind ik. Maar het is niet omdat ze de plaat in Nederland draaien dat we daar ook veel concerten spelen. In het buitenland loop je tegen dezelfde muur. Je hebt een goed management en een goeie boekingsagent nodig om op de juiste plaatsen te kunnen spelen’, aldus Vlaeminck.

De volle honderd procent

Het Cultuurcentrum Brugge biedt lokaal talent graag kansen en vroeg aan Tommy om een avondvullend programma in elkaar te boksen. ‘Natuurlijk streelt dat mijn ego een beetje. Als je wil, kun je iedere week spelen. Er zijn cafés genoeg die optredens organiseren en je kunt bijvoorbeeld op bedrijfsfeesten of braderijen spelen. Ik heb de keuze gemaakt om dat niet te doen. Niet omdat ik daar mijn neus voor ophaal, maar wel omdat je eigen muziek daar nooit tot zijn recht kan komen. Ik heb geleerd om neen te zeggen zonder dat ik gevoel heb dat ik anderen moet teleurstellen. Daarom speel ik niet meer met een vaste groep. Als ik geen zin heb, doe ik het niet en ik moet alleen rekening houden met mezelf. Zo’n concertzaal als de Biekorf is de ideale plaats om te luisteren en te zien wat ik doe. Ik geef altijd het beste van mezelf en ga altijd voor de volle honderd procent. Ik speel nooit op halve kracht en ik ga dat in de Biekorf ook niet doen. Integendeel, ik ga zelfs nog een tandje bijzetten.’

 Geen Richard Clayderman

Voor het concert op vrijdag 7 oktober worden de Wildflowers uitgebreid naar een vijfmansformatie. ‘Er komt een extra toetsenist bij. Omdat er nogal wat toetsen op de plaat staan, gaan we ze live ook zo brengen. Dat is een unicum, want ik heb altijd een haat-liefde verhouding gehad met toetsen. Ik heb nu een toetsenist gevonden die echt de liedjes speelt zonder Richard Claydermangehalte. Er komen ook enkele verrassende gasten, maar ik heb beloofd niets te verklappen,’ lacht Tommy. (ADC)

Info: http://www.tommyandthewildflowers.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: