Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Overzichtstentoonstelling Renaat Bosschaert

renaat-bosschaert-in-de-jaren-90

 

‘Een laat eerbetoon’

 

Een kunstenaar in hart en nieren, heel veelzijdig met grafiek, schilderijen en beeldhouwwerk en gefascineerd door literatuur: zo omschrijven kenners het artistieke werk van de Brugse, in 2006 overleden, kunstenaar Renaat Bosschaert. De kinderen Bosschaert presenteren zijn artistieke nalatenschap in de Garemijnzaal van vrijdag 7 tot dinsdag 11 oktober. Een laat eerbetoon.

 De tentoonstelling toont de bezoeker de vrucht van 40 jaar kunstenaarschap. Gestart met gelegenheidsgrafiek voor uitgeverijen evolueerde hij snel naar een persoonlijke stijl: van abstracte schilderiien over strict figuratief naar grafiek. In zijn atelier-woning in de Sint-Annakerkstraat lokten de twee 19de eeuwse drukpersen heel wat aandacht, twee drukpersen die bij zijn overlijden tevergeefs aan de Stad Brugge gratis werden aangeboden. Zijn rijkgevuld persoonlijk archief belandde wel in het Stadsarchief.

Bosschaert maakte vooral faam met zijn bibliofiele poëzieuitgaven in de vorm van lino’s, litho’s, etsen en houtgravures, die met de hand werden gedrukt op handpersen. Bosschaert maakte ook, overwegend abstract, beeldhouwerk in brons, steen en keramiek. Toch zal hij vooral herinnerd worden als graficus. ‘Graveren’ noemde hij ‘een heel intensief en tijdverslindend werk. Dagen snijden met burijn of droge naald, daarna ininkten en heel nauwgezet afzonderlijk drukken. Daar hou ik van.’

 Vader en dochter

Tien jaar na het overlijden van vader Bosschaert werkte dochter (en illustrator) Greet aan een project waarin ze haar illustratiewerk combineert met het grafisch werk van haar vader. Ze gebruikte daarvoor de originele ‘houtblokken’ waarin Bosschaert ‘tekende’ met beitel of kras-pen. Dankzij uitgeverij De Eenhoorn leidde dat tot het leesboek ‘Met ons komt alles goed’ in een samenwerking met jeugdauteur Stefan Boonen. Tekeningen en tekst lopen hier wonderwel samen en zijn te bekijken tijdens de tentoonselling. (LF)

Tentoonstelling Renaat en Greet Bosschaert, van 7 tot 11 oktober in de Garemijnzaal (Markt). Stadsbeiaardier Frank Deleu speelt op zaterdag 8 oktober om 11 uur ter ere van Renaat Bosschaert.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: