Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Schepen Hilde Decleer over Kookeet 2016

schepen-hilde-decleer_ellen-de-meulemeester

 

‘Onze koks investeren hier zwaar in’

 Kookeet wordt eind september alweer de ontmoetingsplek voor wie zich op culinair vlak wil laten verwennen. Drie dagen lang serveren 32 topchefs gastronomische gerechten. Naast de 32 eetstanden is er op het Kookeetplein ook een champagnebar van Résidence Pierre en een verfijnde koffie- en wijnbar. In het Kookpaleis worden kookdemonstraties van de chefs en culinaire babbels gehouden. Noteer: het weekend van 24, 25 en 26 september en brand een kaars voor goed weer. Een gesprek met Schepen Hilde Decleer, de geestelijke ‘vader’ van Kookeet.

Hilde Decleer: ‘Ik ben inderdaad de ‘geestelijke vader’van dit project dat een lange voorgeschiedenis heeft. Ik ben op dat concrete idee gekomen tijdens mijn tweede legislatuur in 2010. De Brugse horeca vond dat wij te weinig deden voor hen en dat was een terechte opmerking. Ik was toen ook Schepen van Economie en ik wou onze toprestaurants meer uitstraling geven. Toen had je alleen een gidsje met alle adressen van de Brugse resto’s, maar het imago van de Brugse toprestaurants kwam daar onvoldoende uit. Ik was eerder gaan zien in Gent, Antwerpen en Leuven waar lokale initiatieven bestonden, maar ik werd niet meteen bekoord door de kwaliteit ervan.’

De topchefs

‘In 2009 kreeg ik bezoek van twee dames die een culinair event op Brugse bodem wilden realiseren. Ze hadden een mooi idee, maar de praktijk viel tegen en ze haakten af. Dat vond ik de buitenkans om zelf iets kwaliteitsvol, zoals ik het zelf voor ogen had, te organiseren. Toenmalig burgemeester Patrick Moenaert was akkoord om een budget te voorzien en daarmee gewapend ben ik naar de Brugse topchefs geweest. Hun deelname vond ik cruciaal voor het slagen. Geert Van Hecke, toen nog de enige Brugse driesterrenchef, Dominique Persoone van The Chocolate Line, en Patrick De Vos waren meteen gewonnen voor het idee en zijn tot op heden nog lid van de werkgroep. Nadien sloten het team van Brugge Plus en vooral Noël Steen aan voor de praktische organisatie. Noël die vroeger instond in Torhout voor Torhout-Werchter, kan onze dromen waarmaken in de uitwerking.’

Van Markt naar Station

‘De eerste editie vond plaats op de Markt. Het concept was duidelijk: alle Brugse topkoks op gelijke voet behandeld, eenzelfde stijl en hapjes tegen democratische prijzen en één gezamenlijke ruimte om de hapjes te degusteren. (Steden als Gent en Antwerpen gingen ons meteen kopiëren, maar zij ontberen natuurlijk onze gastronomische kwaliteit). De plek was uitstekend gekozen, maar met 60.000, en het tweede jaar zelfs 80.000 bezoekers, botsten we op een njet van politie en brandweer omwille van de veiligheid. ‘

‘Zo volgde de verhuis naar ‘t Zand, waarover de koks aanvankelijk niet enthousiast waren, maar het succes bleef maar groeien, en het groeit nog elk jaar. De koks investeren dan ook heel zwaar in dit project. Daarom houd ik elk jaar mijn hart vast voor een mogelijke regeneditie. Het laatste weekend van september is natuurlijk een laat tijdstip, maar tot nu toe hadden we mooi weer en de kalender laat geen ruimte voor een alternatief. We zijn naar de balkonrotonde uitgeweken omdat de Handelsgebuurtekring van ’t Zand eind september zijn rommelmarkt organiseert en niet wilde wijzigen van datum.’

Omzet

‘Kookeet is pure economie, draait op een omzet van 1 miljoen euro, en heeft een lang nawerkend effect. Het publiek leert er elk jaar nieuwe restaurants kennen. De bezoekers komen terug naar onze stad om de restaurants te bezoeken, maar komen dan ook shoppen, cultuur opsnuiven … Vorig jaar was een onwaarschijnlijke topeditie met drie driesterrenchefs op de affiche (LF. Geert Van Hecke, Peter Goossens en Gert De Mangeleer). Dit jaar is Jeroen Meus de gastchef, samen met 31 Brugse topkoks. Zij maken het succes uit, zij nemen grote risico’s. De Stad, dienst economie, geeft wel een subsidie, Brugge Plus zorgt voor de praktische uitwerking, maar de chefs betalen ook standgeld (450 euro) en 15 procent op hun totale omzet. Niet niks. Voorts doen zij vooraf grote inkopen en laten ze hun personeel een week op voorhand opdraven, zonder de zekerheid dat het weer meezit. Bij regenweer daalt de verkoop van de jetons spectaculair.’ (LF)aa

Nieuw

Champagne Résidence Pierre en Kookeet 2016 maakten per chef een uniek muselet. De volledige collectie muselets met foto’s van de Brugse chefs wordt in een unieke verpakking gepresenteerd en als collecters item te koop aangeboden.

In het Kookpaleis ontvangt Kookeetpresentatrice Sabine Goethals topchefs en culinaire gasten. Sabine, actrice en tv-gezicht, is de vaste Kookeetpresentatrice. Ze is erg geliefd bij heel wat top- en sterrenchefs en ging al vaak met hen aan de kook tijdens live presentaties op allerlei culinaire events. Deze keer combineert Sabine kookdemonstraties met interessante culinaire babbels over ‘food and drinks’.

Info: http://www.kookeet.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: