Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De rebellie van Sint-Pieters

lucas-vandenbussche

Lucas Vandenbussche

 

Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september houdt de mobiele cultuurzaal Belgiek halt in Sint-Pieters tijdens het feestweekend Republiek Belgiek. In deze intieme setting stelt verteller-theatermaker Lucas Vandenbussche RASP 2 voor, een humoristische theatermonoloog over de fictieve onafhankelijkheid van Sint-Pieters.

 Retour à Saint-Pierre, kortweg RASP, is het sociaal-artistieke project dat in 2014 het licht zag met als doel het gemeenschapsgevoel in Sint-Pieters nieuw leven in te blazen. Lucas Vandenbussche bracht in september dat jaar voor het eerst de theatermonoloog RASP waarin hij als revolutiestrijder Pieter Deldycke, de inwoners van Sint-Pieters aanzette tot opstand tegen de Brugse bezetter. Na het succes van deze voorstelling beslisten Vormingplus regio Brugge en buurtwerk Sint-Pieters, de initiatiefnemers van het project, om een vervolg te brengen.

Lucas Vandenbussche: ‘In aanloop naar RASP 2 hebben we het voorbije jaar enkele acties op poten gezet. Zo hebben we geprobeerd de wijken van Sint-Pieters met elkaar te doen verbroederen aan de hand van een kortwagenactie. Gewapend met een kruiwagen vol goederen, zoals appels en bananen, maar ook tandenborstels en wc-papier, deelden we de inhoud uit aan de inwoners van de ene wijk omdat ‘wij van de andere wijk’ dit op overschot hadden.’

‘Enkele maanden later onthulde kunstenaar Jan Verhaeghe een kruiwageninstallatie in de voortuin van De Dijk. De zes aan elkaar gelaste kruiwagens (gecreëerd door Peter Deblieck en Sylvie Crutelle) symboliseerden de verbondenheid tussen de wijken in Sint-Pieters.’

EXit: Voor RASP 2 hervat u uw rol als revolutieleider Pieter Deldycke. Wat mogen we ditmaal verwachten?

Vandenbussche: ‘Ondanks Deldyckes verwoede pogingen een revolutie op gang te trekken, is Sint-Pieters er tot op heden helaas niet in geslaagd om zich af te scheiden van Brugge. Dat maakt een mens al eens neerslachtig. Desalniettemin blijft Deldycke, in een bijwijlen vrij megalomaan betoog, pleiten voor het recht van Sint-Pieters als onafhankelijk dorp.’ (LDD)

Info: zaterdag 24 september om 19 uur en zondag 25 september om 11 uur aan de Sint-Pauluskerk in Sint-Pieters. Volledig programma op http://www.facebook.com/Buurtcentrumdedijk

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: