Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Verdriet van Moeders

petra-vermote_kim-degraeve

Petra Vermote (foto Kim Degraeve)

 

Het Symfonieorkest Vlaanderen opent zijn concertseizoen op 23 september in het Concertgebouw met een voltreffer. Verdriet van Moeders is een creatie van componiste Petra Vermote, met een bepalende rol van actrice Chris Lomme. De inspiratie voor ‘Moeders’ rust bij de littekens van Wereldoorlog I en de figuur van de Duitse kunstenares Käthe Kolwitz. Zij verloor haar zoon in de loopgraven en evoceerde haar verdriet met twee treurende beelden op het kerkhof van Vladslo.

Petra Vermote en Chris Lomme kennen mekaar uit vervlogen artistieke tijden. Lomme is daarbij iemand die, naar eigen zeggen, ‘graag nieuwe uitdagingen zoekt’. Dat tekst en muziek in deze creatie samenvallen, vindt ze ‘zalig’. De figuur van Kolwitz wekte haar interesse, ook al was er weinig informatie over haar bekend. De beide dames vonden mekaar in de centrale boodschap; Kolwitz’ moederhart.

Petra Vermote: ‘Sommige kunstenaars maken kunst om de kunst, maar Kolwitz engageerde zich echt. Dat maakt haar zo groot.’

EXit: Loert het sentimentele niet om de hoek?

Vermote: ‘Ik ben allergisch voor sentimentaliteit, maar dat betekent niet dat mijn werk ‘hypermodern’ is. Mijn inspiratie is niet het moederleed, maar ik probeer mij te verplaatsen in de figuur van Kolwitz die haar zoon verloor en twee wereldoorlogen meemaakte.’

EXit: Is moederleed een apart soort verdriet?

Chris Lomme: ‘Daar ben ik van overtuigd. Een moeder die haar kind verliest, is een stuk van haar vel kwijt. Ik heb mijn man verloren, mijn moeder, mijn vader, maar je kind verliezen is het ergste wat een mens kan overkomen.’ (Hanne Pirlet/LF)

 

Info: Verdriet van Moeders op 23 september om 20 uur in het Concertgebouw. Tickets: 050 84 05 87

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: