Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bevergem Live op Autoloze Zondag

R2015_A0000_1200587

Het is ondertussen bijna een jaar geleden dat de West-Vlaamse tv-serie Bevergem op Canvas werd uitgezonden, maar het fictieve dorp en de lotgevallen van zijn kleurrijke personages zitten nog altijd in ons hart gebeiteld. Wie het allemaal nog eens (een beetje) wil herbeleven, kan de bonte bende live aan het werk zien op Autoloze Zondag 18 september. Wuk?! De Zeugefeesten in Brugge!

De tv-reeks draait rond de figuur van Freddy De Vadder die in een loft boven de kringwinkel in het dorpje Bevergem woont. Freddy houdt zich op de vlakte – er is iets hangende -, maar observeert de dorpsbewoners scherp. Om hem heen blijken steeds meer van de ‘schone façades’ die de mensen overeind proberen te houden, hun lelijke achterkant te tonen: het gesjoemel van OCMW-voorzitter Claude Delvoye dreigt aan de oppervlakte te komen, de stille winkelier Kurt houdt er vreemde gewoontes op na, het koppel Martine en Amar kampen met babyblues en wat voert de Bende van de Roste in zijn schild? Na elke aflevering klikken de puzzelstukken meer en meer in elkaar, tragisch en komisch, met een climax op de jaarlijkse Zeugefeesten. De cast van de serie bevat bijna volledig West-Vlaams bloed: Piet De Praitere, Isabelle Van Hecke, Wim Willaert, Maaike Cafmeyer, Zouzou Ben Chikha, Wannes Cappelle, Dries Heyneman, Sebastien Dewaele, Luc Dufourmont, Gunter Lamoot en David Galle. Samen met topmuzikanten brengt een deel van deze acteurs de uitmuntende soundtrack van Bevergem tot leven op Autoloze Zondag. Ze brengen een selectie classics en populaire meezingers op de tonen van Gomez, Evil Superstars en Avi Buffalo. Freddy De Vadder lijmt de show aan elkaar.

Bevergem kleurt ook Brugs

Bruggeling Gilles Coulier (°1985) fungeerde niet alleen als regisseur, maar ook als scenarist én producent van deze negendelige tv-reeks. ‘Het was een grote uitdaging’, liet hij recent in deze EXit optekenen. ‘Ik had er aanvankelijk wat schrik voor. Toen ik het scenario las, zag ik goede en slechte elementen, maar de essentie die erin vervat zat, was tof. Ik wilde eraan meewerken, maar dan zowel als regisseur, scenarist én producent. Met Gilles De Schryver heb ik het productiehuis De Wereldvrede dan opgestart en hebben Wannes Capelle, Dries Heyneman, Bart Vanneste en ik het scenario herwerkt. Na drie jaar waren de eerste repetities een ramp, de eerste beelden zeer gênant, maar na drie maanden repeteren was de magie er. Iedereen zat op dezelfde lijn. Toen wist ik dat we klaar waren om te gaan draaien. Het West-Vlaams was nodig om het realisme van het dorp Bevergem te schetsen. Het opzet was om een zo realistisch mogelijk drama/comedy-portret te maken van een dorp dat eigenlijk compleet geschift is, maar tegelijk zeer herkenbaar is. De realiteit overtreft vaak de fictie.’

Comedian én Bruggeling David Galle nam de rol van Roste Thierry voor zijn rekening en houdt ons nog altijd in spanning wat ‘nurfen’ betreft. Ook als ringelaar is hij Olympisch kampioen. ‘Op Autoloze Zondag zal ik niet zingen, maar zal ik ringelen op het podium. Ondertussen kan ik al ruim een uur aan een stuk ringelen. Je zou mijn nekspieren eens moeten zien!, zegt hij. ‘De mensen zijn tevreden dat ze nog eens de personages van Bevergem kunnen zien, live dan nog wel. Op een groot scherm worden fragmenten getoond om het geheugen nog eens op te frissen.’

EXit: Zowel Gilles Coulier als Bart Vanneste/Freddy De Vadder gaven duidelijk al te kennen dat ze geen tweede reeks meer willen maken.

David Galle: ‘En dat is maar goed ook. Zo blijft het een nostalgische serie. Een tweede seizoen kan alleen maar de eerste reeks kapotmaken.’

EXit: Wij hebben nog een vraag over…

Galle: ‘Ja, ik zal eindelijk eens verklaren wat nurfen nu precies is. Iedereen moet gewoon afkomen naar Autoloze Zondag voor de uitleg!’ (ADC)

Info: http://www.bruggeplus.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: